Nieuws

Facebook-aandeel gaat door het dak

Beleggers waren meer dan blij verrast door de sterke kwartaalresultaten van het bedrijf. Het aandeel ging met 30 procent de hoogte in.

Facebook heeft er even op moeten wachten, maar nu is het eindelijk zo ver. Na de bekendmaking van zijn kwartaalresultaten staat het bedrijf volop in de gunst van de belegger. Veertien maanden na de (hobbelige) beursintroductie kende het aandeel zijn meest succesvolle dag ooit.

Woensdag sloot het papier nog op 26,51 dollar. Het aandeel was al enkele maanden rond deze prijs aan het kwakkelen. Dat veranderde uiteraard allemaal toen het bedrijf van Mark Zuckerberg zijn uitstekende kwartaalresultaten wereldkundig maakte en vriend en vijand met prima cijfers verraste.

Facebook draaide in het tweede kwartaal een omzet van 1,81 miljard dollar, per aandeel was er een winst van 19 dollarcent. Analisten hadden maar op 14 dollarcent gerekend.

Zowat 41 procent van de advertentie-inkomsten van Facebook komt van mobiele toestellen, een opmerkelijk cijfer, zeker als je weet dat mobiele reclame pas in de lente werd geïntroduceerd.

Donderdag opende Facebook dan ook meteen op 33,54 dollar. Tegen het einde van de beursdag stond de ticker zelfs op 34,46 dollar, een winst op één dag van precies 29,61 procent.

Het waren dit soort cijfers dat Facebook graag had gezien op zijn allereerste beursdag, begin vorige jaar. Toen was de euforie echter een stuk kleiner. Het aandeel deed ‘slechts’ een matige 11 procent bij zijn introductieprijs van 38 dollar. En van daaruit ging het alleen maar naar beneden.

Met het sprintje dat het aandeel gisteren trok, zit Facebook opnieuw in het prijsvak van zijn IPO (initial public offering, zeg maar: de beursgang). Wereldwijd zijn analisten dan ook hun koersdoelen voor de komende twaalf maanden aan het bijstellen. Goldman Sachs bijvoorbeeld verwacht dat Facebook over twaalf maanden rond de 46 dollar zal verhandeld worden. Eerder ging de zakenbank nog uit van 40 dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business