Nieuws

Interventie Obama rukt deksel van octrooienbeerput

Nu de administratie van Obama is tussengekomen in een patentenstrijd tussen Apple en Samsung, kunnen we ons afvragen hoe goed rechtbanken dit soort twisten heeft aangepakt. Is er een einde aan het geduld van de Amerikaanse politiek?

Voor de eerste keer in meer dan 20 jaar heeft het Witte Huis een verdict vernietigd van een van de hoogste handelsrechtbanken in het land. Het ging om een zaak tussen Samsung en Apple.

De beslissing verraste iedereen die de zaak in het oog hield. Nochtans is een paar maanden geleden nog maar pas een overheidsteam op poten gezet om innoverende bedrijven te beschermen van roekeloze gedingen. De administratie van Obama heeft al lang professionele en politieke banden met Apple, het bedrijf dat samen met het Koreaanse Samsung de spil is in het patentdispuut.

[related_article id=”158256″]

Maar de beslissing kan je niet interpreteren als een steunbetuiging aan de technologiegigant uit Cupertino. Het was meer bedoeld als signaal dat het nu eindelijk genoeg is.

Samung trok ten strijde tegen Apple met een enkel patent voor draadloze communicatie, U.S. Patent No. 7,706,348. Dat patent gaat over een cruciale technologie voor interoperabiliteit tussen toestellen van veel verschillende producenten.

Bedrijven moeten hun uitvindingen beschikbaar stellen aan de concurrenten tegen eerlijke, redelijke tarieven en zonder onderscheid. De rechtbanken moeten dan oordelen of er een inbreuk gebeurt als de patenten zonder geldige licentie worden gebruikt.

In verschillende zaken heeft de rechtbank gelijk gegeven aan de partij die het patent aan zijn laars lapt. Vaak omdat de patenthouder en zijn directe concurrenten de licentiekosten te hoog maakten.

Het dispuut tussen Apple en Samsung duurt al lang en gaat niet over één inbreuk. Het is in april 2011 gestart door Apple zelf en mondde uit in een hele resem over-en-weer-gepest en uiteindelijk in een importban waarbij oudere iPhones en iPad niet meer van de producent in China naar de VS mogen.

Er is niet echt een einde in zicht aan heel de patentensaga. Integendeel, de andere spelers uit de sector kwamen vrolijk meedoen.

Het importverbod op iPhones en iPads kwam van de U.S. International Trade Commission (USITC), een rechtbank die al heel dicht bij het Witte huis staat. Het is nu de U.S. Trade Representative Michael Froman die een veto uitbracht tegen de ban. Deze beslissing is definitief en kan niet meer aangevochten worden. Maar het patent kan nog wel verder gebruikt worden in de bevoegde rechtbanken. Daarmee weert Froman het geschil uit de hoogste echelons van de Amerikaanse rechtspraak en zet ze de disputen terug op hun plaats.

De beslissing ruikt ook fel naar favoritisme en nationaal protectionisme. Maar het is waarschijnlijker dat het Witte Huis nu in de smiezen heeft dat het octrooiensysteem stuk en oneerlijk is, vol achterpoortjes en juridische spitstechnologie. Het wordt niet meer te goeder trouw gebruikt, maar als een middel om concurrenten de loef af te steken.

Langs de andere kan zou het ook gewoon erg gênant zijn dat een Amerikaans bedrijf door een Amerikaanse rechtbank geen spullen meer mag verkopen in zijn eigen land. De overheid moest dus wel tussenkomen.

Nu vrijdag is het Samsungs beurt om voor de USITC te komen in een zaak die gestart is door Apple. Ook hier zijn soortgelijke importverboden mogelijk. Wat de USITC gaat doen, is nog onduidelijk, maar gezien de vernedering door het Witte Huis is een uitstel van de zaak niet ondenkbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business