Nieuws

iOS 7 toont waar je geweest bent, maar wil je dat wel?

Een nieuw ontdekte functie in iOS 7 Bèta 5 blijkt via gps je reisroute op te slaan en weer te geven. Frequent Locations lijkt gemaakt voor de klant, maar ongemak over mogelijk misbruik overheerst.

De functie werd voor het eerst opgemerkt bij Hacker News, een ontmoetingsplaats voor ontwikkelaars van Y Combinator. Een iOS-appbouwer vond bij de instellingen, in het privacymenu, een nieuwe optie met de naam Frequent Locations. Die blijkt veelbezochte locaties te verzamelen, waarna een iPhone- of iPad-gebruiker ze kan terugzien op een kaart.

In de voorwaarden schrijft het bedrijf uit Cupertino:

“Als je er voor kiest om Improve Maps in te schakelen, zal Apple de GPS-coördinaten verzamelen die het verkrijgt via de Frequent Locations-functionaliteit op je toestel en laat die overeen komen met de adressen die worden geassocieerd met je Apple ID.

[related_article id=”158256″]

Dit zal Apple in staat stellen om de geografische locatie van die en andere adressen te benaderen. Apple zal alleen de corresponderende coördinaten in anonieme vorm behouden om Maps en andere locatiegebaseerde producten en diensten te verbeteren. Je kunt Improve Maps of Frequent Locations op elk moment uitschakelen via Settings->Privacy->Location Services->System Services->Frequent Locations.”

Het feit dat iOS locatiegegevens van zijn gebruikers opslaat, is niet nieuw. Al in 2011 moesten Apple en andere bedrijven zichzelf verantwoorden toen bleek dat smartphones locatiegegevens bijhielden. Die data werden stilletjes opgeslagen in een onbeveiligd bestand.

In tegenstelling tot het laatste schandaal rondom locatiegegevens, is de nieuwe functie weinig geheimzinnig: hij is vrij eenvoudig terug te vinden in het instellingenmenu.

Het debat over locatiegegevens

De discussie bij Hacker News leidde al snel tot twee kampen. De ene groep ontwikkelaars vindt dat Apple voldoende transparent is over de opslag van locatiegegevens. Gebruiker jbrooksuk verwoordt het zo:

“Wat is hier verkeerd mee? Apple biedt deze informatie aan op een openlijke manier, in plaats van anderen, die de gebruiker niet eens waarschuwen. Daarnaast verbetert het zijn diensten, wat je hoogstwaarschijnlijk nodig zult hebben. Waarom zou je klagen? Schrijf je gewoon uit.”


Een screenshot van het omstreden Frequent Locations

De tweede groep voelt zich ongemakkelijk bij Frequent Locations, waarbij gebruiker eduard het als volgt verwoordt:

“Gezien de huidige stand van zaken, is het slecht dat dit systeem de gebruiker niet informeert over een nieuwe functie die standaard staat ingeschakeld. Het is verborgen op de achtergrond.”

We laten deze mensen hier aan het woord, omdat iOS-ontwikkelaars een goed idee hebben van het hoe en waarom van een dergelijke functie. Zeker na de onthullingen rondom het NSA-spionageschandaal is er een andere consensus ontstaan over de opslag van locatiegegevens.

Lastige conclusies

Uit de discussie vallen een aantal conclusies te trekken. Allereerst siert het Apple dat het de opgeslagen locatiegegevens zo open en bloot beschikbaar maakt. We moeten niet vergeten dat Google (o.a via Google Now) en andere bedrijven exact hetzelfde doen, waarbij de meeste mensen vaak geen idee hebben dat het gebeurt.

Bovendien staan deze functies in de meeste gevallen standaard ingeschakeld (automatische opt-in) en de meeste mensen nemen niet de moeite om de ellenlange gebruiksvoorwaarden door te lezen die dit duidelijk maken.

PRISM heeft goed duidelijk gemaakt hoe eenvoudig het is voor overheidsdiensten en telecombedrijven om je gangen na te gaan en het wordt steeds moeilijker om dit soort surveilance te vermijden.

Buiten deze discussie om maakt Frequent Locations het wel erg makkelijk voor een iPhone-dief om in een handomdraai je thuis- en werkadres op te zoeken in de instellingen van je telefoon. Alleen al daarom is het een goed idee om de nieuwe optie uit te schakelen zodra iOS 7 beschikbaar wordt voor de hele wereld.

Wat vindt je zelf? Zijn de opslag van locatiegegevens een onvermijdelijke ontwikkeling, waarvan we zoveel mogelijk profijt moeten trekken in ons dagelijkse leven? Of wordt het de hoogste tijd om het gebruik van locatiegegevens aan banden te leggen?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business