Nieuws

Techbazen gaan eens met Obama praten over privacy

De president van Amerika ontmoet enkele topfiguren uit de technologiesector om eens over de toekomst van technologie te spreken en de rol ervan in surveillantie.

Er heeft een vergadering achter gesloten deuren plaatsgevonden tussen leden van de Amerikaanse overheid, lobbyisten en privacyverdedigers. Dat zeggen anonieme bronnen van Politico. De twee geheime meetings spitsten zich toe op de NSA-controverse en een waaier aan andere thema’s, waaronder het bespieden van het online gedrag van burgers.

Donderdag waren Appletopman Tim Cook, de baas van telecomoperator AT&T en computerweterschapper Vincent Cerf van Google aanwezig. Ook andere, ongekende toplui en burgerrechtenverdedigers waren er.

[related_article id=”158578″]

De overheidssurveillantie is op de agenda gezet door de lekken van ex-NSA onderaannemer Edward Snowden. Het NSA-surveillantieprogramma verzamelt gegevens uit computernetwerken van over heel de wereld. En niet alleen Amerikaanse burgers worden ermee bespied. Prism is zo"n voorbeeld van hoe gegevens verzameld worden.

De overheid zou meer dan drie miljard stukken informatie van netwerken overal ter wereld verzameld hebben in een maand tijd. Er zijn al bijna 100 miljard stukken informatie opgeslagen.

President Obama heeft het controversiële programma al verdedigd en probeerde het Amerikaanse volk ervan te overtuigen dat “niemand luistert naar je telefoongesprekken”, maar er is toch wereldwijd een debat gestart over hoe ver overheden mogen gaan in het bespieden van burgers.

Er is een publiek debat beloofd te midden van alle commotie rond de NSA en sommige mailproviders sluiten zelfs hun diensten omdat ze hun gebruikers niet langer kunnen beschermen tegen overheidssurveillantie. Voor het onderwerp in de publieke arena terechtkomt, ontmoet het Witte Huis eerst specialisten uit de sector.

Op dinsdag hebben de overheidsmedewerkers een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van de Information Technology Industry Council, TechNet en TechAmerica. Zij vertegenwoordigen bedrijven zoals Facebook, Google en Yahoo volgens bronnen van Politico.

Een niet genoemde overheidsmedewerker zei:

“Dit is een van een aantal discussies die de administratie zal hebben met experten en belanghebbenden als antwoord op de presidentiële richtlijn om een nationale dialoog te starten over hoe we het best onze privacy kunnen beschermen in een digitaal tijdperk. Daaronder ook hoe we onze privacy kunnen respecteren terwijl we wel de nationale veiligheid handhaven.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business