Nieuws

Alleen pc-bouwers krijgen vroege toegang tot Windows 8.1 RTM

Microsoft bevestigt dat Windows 8.1 en Windows Server 2012 R2 klaar zijn voor fabrikanten, maar laat ontwikkelaars en consumenten wachten tot oktober voor de grote update van Windows 8.

Er deden al sinds vorige week de geruchten dat Microsoft de RTM-versie van Windows 8.1 naar fabrikanten had gestuurd. Het was nog altijd onduidelijk of ook IT-professionals vroege toegang kregen.

Op de Windows-productblog zegt productmanager Antoine Leblonde nu dat abonnees van MSDN/Technet en houders van volumelicenties netjes zullen moeten wachten tot de officiële lancering.

“In het verleden betekende de release to manufacturing (RTM) mijlpaal dat de software klaar was voor breed gebruik onder consumenten”, zegt LeBlonde. “Het is echter duidelijk dat de tijden zijn veranderd, met een overgang naar grotere mobiliteit  en touch, naast de vervaging van de grens tussen privé en werk.”

[related_article id=”161452″]

Sleutelen tot het laatste moment
Vanwege de korte ontwikkeltijd van 10 maanden zal Microsoft tussen het uitbrengen van de RTM-versie en de definitieve lancering tot het laatste moment tests en kleine updates uitvoeren. Daarbij horen ook de nieuwe en verbeterde standaardapps, die geen onderdeel uitmaakten van de previewversie van Windows 8.1.

Volgens Paul Thurott van Windows IT Pro zal het die reparaties via zogenoemde Quick Fix Engineering (QFE)-updates regelmatig naar pc-fabrikanten sturen, zodat Microsoft ‘een kwaliteitservaring kan garanderen bij de algemene beschikbaarheid op 18 oktober.’

Wortel voor de neus
Via deze beslissing breekt Microsoft met de traditionele Windows-ontwikkelcyclus en dat heeft zo ook zijn gevolgen voor programmeurs en IT-professionals. Terwijl zij in het verleden via hun MSDN/Technet-abonnement vroeg aan de slag konden, zullen zij net als hun klanten tot het laatste moment moeten wachten tot zij Windows 8.1 kunnen installeren en uitproberen.

Overigens is het nog altijd niet duidelijk wat het zal kosten om over te stappen naar Windows 8.1 voor gebruikers van oudere Windows-versies. Wie Windows 8 al op zijn systeem heeft staan, kan weliswaar de updates gratis installeren, maar dat zal niet het geval zijn voor de mensen die op Windows 8.1 hebben gewacht om over te stappen.

Tijdens ontwikkelaarsconferentie Build 2013 raadde Microsoft programmeurs nog aan om de previewversies van Visual Studio 2013 en Windows 8.1 alvast te downloaden. Microsoft belooft appontwikkelaars van ‘metro’-apps voor Windows 8/RT dat hun apps probleemloos zullen kunnen draaien in Windows 8.1.

Het is daarnaast veelzeggend dat Microsoft zijn Technet/MSDN-programma’s zal stopzetten. De gefaseerde uitrol van Windows-updates is een duidelijke uiting van Microsofts ‘rapid release’-lanceringsschema.

Ook het Windows Server-team maakte maandag bekend dat het Windows 8.1 achterna gaat, wat inhoudt dat Windows Server 2012 R2 inmiddels bij de fabrikanten ligt. Systeembeheerders en volumelicentieklanten zullen tot 18 oktober moeten wachten om bij de nieuwe versie te kunnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business