Nieuws

Belgische overheid wou dit jaar al 169 Facebookprofielen natrekken

Facebook heeft een rapport gepubliceerd dat het aantal aanvragen van overheden om toegang te krijgen tot gegevens van gebruikers in beeld brengt.

In een poging om meer transparantie te creëren, heeft Facebook een eerste rapport publiek gemaakt met een overzicht van het aantal aanvragen van nationale overheden om toegang te krijgen tot gegevens van gebruikers.

Het Global Government Requests Report dekt de eerste zes maanden van 2013. Tijdens die periode zou de Belgische overheid 150 aanvragen hebben gedaan voor gegevens over in totaal 169 gebruikers. Facebook zegt dat het in 70 procent van de gevallen, ofwel voor 118 profielen, genoodzaakt was om in te gaan op de aanvraag en bepaalde gegevens heeft gedeeld.

[related_article id=”158578″]

In Nederland werd tussen januari en juni 2013 slechts 11 keer informatie opgevraagd over in totaal 15 accounts. Het sociale netwerk was voor 36 procent van deze aanvragen verplicht om informatie te ontsluiten.

Niet geheel onverwacht werden de meeste aanvragen uitgevoerd in de Verenigde Staten. In totaal gaat het over 11.000 tot 12.000 aanvragen voor gegevens van 20.000 tot 21.000 accounts. Hier is Facebook in 79 procent van de gevallen moeten ingaan op de aanvraag. In totaal kreeg het sociale netwerk zo’n 26.000 aanvragen te verwerken van 71 landen voor gegevens over meer dan 38.000 gebruikers.

Het rapport verschijnt in de nasleep van het PRISM-schnadaal rond de Amerikaanse intelligentiedienst NSA en heeft tot doel om gebruikers van het sociale netwerk gerust te stellen dat Facebook hun recht op privacy steeds in acht neemt bij de verwerking van aanvragen door nationale overheden.

“We vechten veel van deze verzoeken aan, weigeren wanneer we op wettelijke onregelmatigheden stuiten en vragen om meer informatie als een verzoek vaag of te breed is. Als we genoodzaakt zijn om te voldoen aan een verzoek delen we vaak alleen de meest basale informatie, zoals de naam,” klinkt het in een persbericht.

Toch blijft het rapport nog altijd op enkele vragen het antwoord verschuldigd. Zo is er geen duidelijkheid over de redenen voor de aanvragen, welke informatie er concreet wordt gedeeld of welke specifieke organisaties of agentschappen bij Facebook komen aankloppen voor informatie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business