Nieuws

Fikse daling fraude met internetbankieren Nederland

Het aantal fraudegevallen bij internetbankieren daalt met 58 procent in de eerste helft van 2013, meldt de Vereniging van Nederlandse Banken. En dat is niet omdat criminelen minder hard proberen, zegt het.

De Nederlandse banken publiceerden deze week hun halfjaarlijkse telling van de geleden financiële schade voor fraude bij internetbankieren en skimming. Voor de tweede keer in een jaar tijd noteert de vereniging een fikse daling in gestolen buit.

Vooral de daling bij fraude via internetbankieren is spectaculair. Vergeleken met de tweede helft van 2012 ziet het een daling van 58 procent. En terwijl er in de eerste helft van 2012 nog bijna 25 miljoen euro werd buitgemaakt, zakt dat bedrag dit jaar naar 4,2 miljoen, goed voor een daling van 82 procent.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Banken (VNB) is de teruglopende ‘winst’ voor cybercriminelen vooral het resultaat van betere fraudeherkenning, voortvarend politieoptreden en voorlichtingscampagnes bij het publiek.

[related_article id=”161920″]

Preventie en voorlichting
“Banken zien nog steeds veel pogingen van criminelen om fraude te plegen”, zegt de VNB in een verklaring. “Ze maken daarbij gebruik van malware, speciale software om computers van klanten te infiltreren en phishing, het ‘hengelen’ naar vertrouwelijke gegevens. Maar doordat banken de fraude steeds beter kunnen herkennen en voorkomen daalt de schade die wordt geleden”, aldus NVB-voorzitter Chris Buijnk.

Ook de schade van skimmen, ofwel het kopiëren van bankkaarten via onzichtbaar geplaatste apparatuur op bankautomaten, is met 45 procent aanzienlijk gedaald. Skimmingbendes haalden desondanks nog steeds 5,9 miljoen euro op in de eerste helft van 2013, tegenover 10,8 miljoen euro in de laatste helft van 2012.  

Probleem verergert juist in België
Terwijl Nederland het probleem steeds beter onder controle lijkt te hebben, rijst in België het aantal fraudegevallen met internetbankieren juist de pan uit. Febelfin zei dat de eerste helft van 2013 al bijna net zo veel fraudegevallen heeft opgeleverd als heel 2012.

De Belgische overheid is inmiddels via Safeonweb.be een sensibiliseringscampagne gestart die Belgische bankklanten waarschuwt tegen bekende phishingmethoden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business