Nieuws

Microsoft wil Office, Xbox naar Asha-telefoons Nokia brengen

Microsoft zou naar verluidt overwegen om Office en Xbox naar de net-niet-smartphones uit de Nokia Asha-reeks te brengen.

Nokia’s net-niet-smartphones uit de Asha-reeks kunnen volgens een Nokia-topman onder Microsoft meer worden dan alleen maar een toegangspoort naar Windows Phone.

Dinsdag raakte bekend dat Microsoft de afdeling mobiele telefonie van Nokia gaat overnemen, waartoe ook de Asha- en Lumia-merken behoren. Met de deal is 5,44 miljard euro gemoeid, 3,79 miljard euro voor de overname en nog eens 1,65 miljard voor licenties op patenten van Nokia.

[related_article id=”161452″]

Microsoft zal Nokia’s merknaam onder licentie houden om Asha-toestellen en dumbphones (niet-smartphones) op de markt te brengen. Volgens toplui bij beide bedrijven zullen de Nokia-telefoons ten dienste staan van Microsofts grotere doel om niet-smartphonegebruikers naar het Windows Phone-platform toe te trekken.

Volgens Nokia’s marketingdirecteur Tuula Rytilä zal Microsoft de Asha-reeks niet zomaar op zijn beloop laten, maar wil het bedrijf er een “beter aanbod” van maken.

“Microsoft CEO Steve Ballmer heeft al gezegd dat sommige diensten van Microsoft, die oorspronkelijk beperkt bleven tot de higher-end smartphones, mogelijk ook naar Asha komen. Er wordt gekeken naar zaken als SkyDrive, Office en Xbox,” zegt Rytilä in een blogpost.

Lumia Windows Phones komen standaard met Office Mobile aan boord en sinds deze zomer is de applicatie ook op Android en iPhone beschikbaar, gebonden aan een Office 365-abonnement.

Asha, hoewel door Nokia zelf als “smartphone” bestempeld, moet het voorlopig zonder Office stellen. Al zijn er wel reeds initiatieven genomen om het merk meer bedrijfsvriendelijk te maken, onder meer door de toevoeging van Exchange-ondersteuning.

De Asha-reeks leek vorig jaar aan populariteit te winnen, in het bijzonder in opkomende markten. Recent hebben de toestellen echter moeite om op te boksen tegen de goedkope instaptoestellen die op het Androidplatform verschijnen. Mogelijk kan de toevoeging van Office en andere Microsoft-diensten hier een antwoord bieden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business