Nieuws

‘NSA kan toestellen Android, BlackBerry en iOS aftappen’

De Amerikaanse inlichtingendienst zou toegang hebben tot versleutelde gegevens op smartphones, weet een Duits blad op te maken uit gelekte interne documenten.

Het Duitse Der Spiegel claimt dat de Amerikaanse spionnendienst NSA in staat is om versleutelde gegevens op smartphones van BlackBerry en Apple en Android-toestellen af te tappen. Het zou zou zo toegang hebben tot contactlijsten, tekstberichten en locatiegegevens.

Der Spiegel neemt als voorbeeld Apples iOS, waar de NSA gegevens weet in te kijken terwijl een mobiel toestel zijn gegevens synchroniseert met een computer. Via zogenoemde ‘scripts’ kkan de spionnendienst bij 38 afzonderlijke functies op iPhones.

De NSA heeft speciale werkgroepen voor elk mobiel besturingssysteem in het leven geroepen, die via ‘achterdeurtjes’ toegang hebben tot de persoonlijke informatie, zegt het blad. Uit de documenten zou blijken dat smartphonespionage niet op grote schaal wordt toegepast; het is eerder een middel om specifeke doelwitten te bespioneren. Bovendien zouden de producenten van de mobiele OS’en geen weet hebben van de spionage.

[related_article id=”158256″]

Vooral de onthulling dat communicatie op BlackBerry-toestellen kwetsbaar is voor spionage, gooit hoge ogen. Het Canadese bedrijf heeft zichzelf meerdere malen "NSA-bestendig" genoemd en een mogelijke ‘achterdeur’ zou het bedrijf veel klanten kunnen kosten.

BlackBerry wil geen commentaar geven op de onthulling, maar zegt wel dat het geen ‘back door’-pijplijn heeft ingebouwd bij zijn platform.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business