Nieuws

Opera Coast: Gloednieuwe iPad-browser stopt sites in apps

Opera brengt Coast uit voor de iPad, een doordachte mobiele browser die websites op dezelfde manier weergeeft als je gewend bent bij apps voor de Apple-tablet.

Opera bracht Coast maandag uit in de App Store en de browser breekt radicaal met de browserconventies die je gewend bent van de desktop. In plaats van knoppen en een adresbalk navigeer je door Coast op dezelfde manier als je gewend bent in de interface van Apple iOS.

Als je dus een pagina terug wilt, veeg je naar links. Als je de pagina wilt herladen, sleep je die naar onderen. Er zijn feitelijk maar twee knoppen te vinden in Coast: eentje om mee terug te keren naar het thuisscherm (met Speed Dial en zoekbalk) en een ander die de laatst bezochte sites toont.

“Websites en apps van vandaag nodigen uit tot nieuwe soorten interacties, maar het browserontwerp voor tablets heeft zichzelf niet losgeweekt van de invloed die het heeft opgedaan bij zijn neven op de computer en mobiele telefoon”, zegt hoofd van het Coast-project, de Nederlander Huib Kleinhout. “Op een tablet voelden browsers gedateerd aan en dat stoorde me.”

[related_article id=”158256″]

Meerdere tabbladen tegelijk geopend houden is niet mogelijk in Coast, maar je kunt aan de onderkant van je scherm wel een ‘stapel’ vinden van je laatstbezochte sites. De op Webkit gebaseerde browser heeft geprobeerd om het tabletscherm zo optimaal mogelijk te gebruiken met de nieuwe aanpak.

Opera heeft niet gezegd of Coast ook naar iPhone of andere platforms zal komen. Op Android biedt het momenteel Opera Mini en Opera Mobile aan.

Je kunt Opera Coast in de App Store downloaden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business