Nieuws

Apple en Google opnieuw voor rechter om patentruzie

Apple en Google-dochter Motorola Mobility stappen opnieuw naar de rechter om te bepalen of een rechtszaak moet worden heropend over vermeende schending van mobiele technologiepatenten.

De twee bedrijven hebben elkaar beschuldigd van inbreuk op een aantal pantenten rondom de ontwikkeling van mobiele telefoons, schrijft persbureau Reuters.

De oorspronkelijke zaak dateert uit 2010, toen Apple beweerde dat Motorola Mobility vier patenten had geschonden, terwijl de Google-dochter zei dat zijn rivaal een "standaaard-essentieel" patent schond dat nodig is om een telefoon behoorlijk te laten functioneren.

Dit soort ‘standaardpatenten’ moeten wettelijk gezien een zogenoemde FRAND-licentie krijgen, wat inhoudt dat de eigenaar van het patent ‘redelijke en niet-discriminerende’ voorwaarden moet stellen aan licentienemers.

[related_article id=”158256″]

De districtsrechtbank van de Amerikaanse staat Illinois, waar de kemphanen waren samengekomen, verklaarde de zaak niet-ontvankelijk. Rechter Richard Posner zei dat geen van beide bedrijven voldoende bewijs had om hun beschuldigingen kracht bij te zetten.

Motorola Ability gaat nu echter in beroep tegen die beslissing, om zo de zaak heropend te krijgen.

Een Amerikaans federaal hof van beroep oordeelde afgelopen augustus nog dat de International Trade Commission (ITC) ten onrechte een van Apples patenten ongeldig had verklaard. Diezelfde rechtbank oordeelde bovendien dat Motorola Mobility een ander Apple-patent wel degelijk had geschonden, namelijk een patent dat uitlegt hoe je een touchscreen transparant maakt.

Als gevolg van dat besluit was de weg vrij voor Apple om zijn aanklacht tegen Motorola Mobility te heropenen.

Rechter Sharon Prost, die de heropende zaak samen met twee andere rechters zal voorzitten, ondervroeg beide bedrijven afgelopen woensdag. Ze wilde weten of de strijdende partijen wel hard genoeg hadden geprobeerd om het eens te worden via licentiedeals, of dat een van de twee een zogenoemde ‘onwillige licentienemer’ was.

Afgelopen maart betoogde Google namelijk nog dat Apple een ‘onwillige licentienemer’ was, wat inhoudt dat het bedrijf niet op serieuze wijze onderhandeld heeft over de betalen licentiegelden aan Motorola.

Apple zegt dat het geen onwillige licentienemer is, zoals het in juridisch jargon heet, maar dat het simpelweg niet bereid was om ineens “12 keer zoveel” te betalen voor een patent dat het in het verleden voor een redelijke vergoeding onder licentie had genomen.

Een eventueel besluit bij het hof van beroep kan enkele maanden duren en voegt een nieuw passage toe aan een steeds langer wordend boekwerk over patentoorlogen op de tablet- en smartphonemarkt. Naast Apple en Google zijn ook Android-fabrikanten als Samsung en HTC betrokken in de voortwoedende gerechteljke strijd. Ook Java-eigenaar Oracle betrad de arena, toen het Google beschuldigde van schending van 37 Java API’s.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business