Nieuws

NSA verdacht van Belgacom-hacks

Belgacom heeft gesofisticeerde malware gevonden op zijn computers. Hoe die daar komt en wat de functie is, wordt deel van een gerechtelijk onderzoek. Specialisten wijzen naar de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA.

In de nasleep van de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over cyberspionage door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA heeft Belgacom zijn IT laten doorlichten. Volgens berichten in De Standaard hebben ze een gespecialiseerd Nederlands bedrijf ingehuurd om eens te onderzoeken of Belgacom getroffen is door inbrekers.

Belgacom deelt vandaag mee dat er zeer gesofisticeerde malware is gevonden op de IT-infrastructuur van de holding, dat niet alleen verantwoordelijk is voor de binnenlandse communicatie, maar via dochteronderneming Belgacom International Carrier Services (BICS) ook zeer actief is in het Midden-Oosten en Afrika. BICS zorgt voor het achterliggend netwerk voor communicatie over lange afstand met die regio’s en werkt daar samen met alle lokale operatoren.

Net die activiteiten in het Midden-Oosten zou Belgacom tot een wenselijk doelwit maken bij de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Volgens De Standaard  zijn vooral de conversaties met nummers in landen als Jemen, Syrië en andere door de Amerikanen als ‘schurkenstaten’ beschouwde landen geregistreerd.

Volgens Belgacom zijn er geen klantengegevens uitgelekt en is het beveiligingsgat in tussentijd geplamuurd. Het bedrijf heeft al een gerechtelijke klacht tegen onbekenden ingediend.

Omdat Belgacom een overheidsbedrijf is, wordt verwacht dat Eerste Minister Elio Di Rupo ook nog een mededeling gaat doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business