Nieuws

Microsoft maakt prijzen Windows 8.1 bekend

Wie Windows 8 op zijn computer heeft staan, mag gratis opwaarderen naar Windows 8.1. Voor alle andere gebruikers hangt er een prijskaartje aan de upgrade, dat nauwelijks verschilt van de prijzen voor Windows 8.

Microsoft maakte via zijn Windows-blog woensdag de (Amerikaanse) retailprijzen bekend voor Windows 8.1, een update van het besturingssysteem dat het vorig jaar oktober lanceerde.

Het bedrijf heeft al eerder gezegd dat Windows 8.1 gratis is voor huidige Windows 8-gebruikers, maar mensen die een oudere versie van Windows op hun pc hebben staan, zullen moeten betalen voor de nieuwe versie.

Zo op het eerste oog lijkt er weinig verschil te zijn met de prijzen die Microsoft in eerste instantie vroeg voor Windows 8.  Voor Windows 8.1 zul je 119,99 dolllar moeten neerleggen, terwijl Windows 8.1 Pro uitkomt op 199,99 dollar.

Als we die lijn doortrekken naar prijzen voor België en Nederland, ben je 119,99 euro kwijt voor het reguliere Windows 8.1, terwijl de Pro-versie 279,99 euro zal kosten. We baseren ons daarbij op de huidige lokale prijzen van Windows 8 en hebben Microsoft om bevestiging gevraagd.

[related_article id=”161452″]

Licentiemodel vereenvoudigd
Als we de nieuwe prijsstelling van dichterbij bekijken, zijn er toch enkele duidelijke verschillen die het vermelden waard zijn. Allereerst houdt Microsoft op met aanbieden van ‘upgrades’, die waren bedoeld voor mensen die al een oudere versie van Windows op hun systeem hadden staan.

Ook schrapt het de zogenoemde ‘System Builder’-licentie, die was bedoeld voor mensen die hun eigen pc in elkaar wilden knutselen en die vaak in gespecialiseerde webwinkels werd verkocht.

Daardoor blijven er feitelijk maar twee versies voor thuisgebruikers over: volledige versies van Windows 8.1 en Windows 8.1 Pro zonder installatievoorwaarden. Microsoft zegt dat het deze wijzigingen heeft doorgevoerd op basis van feedback van zijn klanten ‘in specifieke technische scenario’s.’

Voor mensen die Windows 8.1 op een nieuwe pc willen installeren of in een virtuele omgeving willen draaien, wordt het verhaal een stuk eenvoudiger.

Alle mensen die weldra een nieuw toestel aanschaffen met Windows 8.1 zullen iets later dit jaar een Windows 8.1 Pro Pack kunnen kopen voor 99,99 dollar, die alle extra’s van de Pro-versie toevoegt aan een reguliere Windows 8.1-versie.

Gebruikers die Windows 8.1 Pro draaien, zullen Windows Media Center voor 9,99 dollar in huis kunnen halen als betaalde download. Ook voor deze extra’s wachten we de europrijzen voorlopig nog af.

Informatie voor overstappers

Microsoft gaf meteen ook meer informatie vrij voor mensen die de aanstaande update willen installeren.

Wie rechtstreeks overstapt van Windows 8 naar Windows 8.1 hoeft niets opnieuw te installeren. Wie de previewversie van Windows 8.1 heeft geïnstalleerd, zal zijn software (apps + desktopprogramma’s) opnieuw moeten installeren bij de overstap, al blijven bestanden ongewijzigd.

Microsoft zegt nu echter ook dat Windows 7 die overstappen naar Windows 8.1 hun desktopsoftware opnieuw zullen moeten installeren, inclusief Microsoft Office. Het raadt eigenaren van toestellen met Windows XP of Vista af om over te stappen, omdat “Windows 8.1 niet is ontworpen voor installatie op deze toestellen.”

Dat wil niet zeggen dat de fabrikant het tegenhoudt, maar het adviseert consumenten die Windows 8.1 toch willen installeren op hun oude machine om de volledige dvd in huis te halen voor een schone installatie. Zij zullen dan eerst een backup moeten maken van hun bestanden, programma’s en instellingen, zodat ze die later kunnen terugzetten.

Een woordvoerder zei tegen ZDNet-collega Mary Jo Foley dat het bedrijf ditmaal niet van plan is om kortingsacties te doen voor consumenten die willen overstappen naar Windows 8.1.

Als je toch al van plan was om op te waarderen, is het misschien een idee om voor 18 oktober een goedkopere Windows 8-licentie op de kop te tikken. De upgrade naar Windows 8.1 is vanaf dan immers gratis.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business