Nieuws

Belgacom doelwit van Britse inlichtingendienst

Uit documenten van klokkenluider Edward Snowden blijkt dat de Britse inlichtingendienst GCHQ verantwoordelijk is voor de cyberinbraak bij Belgacom.

Niet de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, maar wel de Britse inlichtingendienst GCHQ zit achter de spionage bij Belgacom. Dat schrijft Der Spiegel op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden, die het Duitse weekblad kon inkijken.

Eerder deze week kwam aan het licht dat er spionagesoftware was aangetroffen op de systemen van Belgacom. Door de complexiteit van de software werd er al snel van uitgegaan dat een buitenlandse overheid achter de aanval schuilging.

Uit een presentatie die door Snowden aan Der Spiegel werd gelekt, blijkt nu dat het Britse Government Communications Headquarters (GCHQ) opdracht gaf voor de aanval. ‘Operation Socialist’, zoals de operatie werd genoemd, had tot doel om de infrastructuur van Belgacom – in het bijzonder van dochteronderneming BICS – beter in kaart te brengen.

[related_article id=”158578″]

Volgens de gelekte documenten zou de Britse inlichtingendienst al ten minste sinds 2010 toegang hebben tot de systemen van Belgacom. Met behulp van spyware wist de GCHQ in te breken op de systemen van verschillende Belgacom-medewerkers met toegang tot kritieke delen van de infrastructuur. Het uiteindelijke doel was vervolgens om internationaal dataverkeer te kunnen onderscheppen via de centrale router van Belgacom.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business