Nieuws

Nieuwe Spaanse piraterijwet: 6 jaar cel voor doorlinken

Spanje introduceert draconische bepalingen in zijn anti-piraterijwetgeving: eigenaren van websites die doorlinken naar illegale versies van beschermd materiaal kunnen tot zes jaar celstraf krijgen.

De nieuwe bepaling maakt onderdeel uit van een brede hervorming van de Spaanse strafwetgeving, die celstraffen tot zes jaar belooft voor eigenaren van sites die doorlinken naar illegale downloads en daar “direct of indirect winst mee maken.” Bovendien lopen zij het risico dat de site wordt afgesloten.

Het is de eerste keer dat de Spaanse autoriteiten eigenaren van websites direct in het vizier neemt. Voorheen waren alleen de mensen strafbaar die auteursrechtelijk beschermd materiaal “reproduceren, plagieren, distribueren of doorgeven”, zo schrijft El Pais.

Op een persconferentie zei de Spaanse minister van Justitie, Alberto Ruiz-Gallardon: “Dit is een echte balans tussen copyrightbescherming en nieuwe technologieën.”

Spanje staat al langer onder druk van de Verenigde Staten om strengere anti-piraterijwetgeving in te voeren. In 2008 werd het Europese land nog op een zwarte lijst geplaatst vanwege het hoge aantal illegale downloads.

Het kwam van het strafbankje af toen de huidige premier, Mariano Rajoy, strengere wetgeving invoerde om online piraterij te bestrijden. Als Spanje op de zwarte lijst was blijven staan, had tot economische sancties kunnen lieden.

De nieuwe wetgeving zal in het voorjaar van 2014 in werking treden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business