Nieuws

EU volhardt: Apple moet universele oplader aanbieden

Een commissie in het Europarlement ondersteunt unaniem een resolutie die telefoonmakers verplicht om allemaal dezelfde opladers aan te bieden. De meeste fabrikanten doen dit al, met Apple als grote uitzondering.

De Europese Unie is al jaren bezig met de verplichting van een universele telefoonoplader voor alle fabrikanten. Het deed afgelopen donderdag opnieuw een stapje vooruit om dit streven in de Europese wetgeving te laten verankeren.

De commissie voor de interne markt en consumentenbescherming stemde unaniem voor een resolutie, die de aanzet moet geven tot een wet die bedrijven verplicht om eenzelfde soort oplader aan te bieden.

Een van de redenen voor de resolutie is het terugdringen van elektronisch afval.

[related_article id=”158256″]

“We dringen er bij aan lidstaten en fabrikanten op aan om eindelijk een universele oplader te introduceren, om een einde te maken aan de kabelchaos voor mobiele telefoons en tabletcomputers”, zie rapporteur Barbare Weiler in een verklaring.

De meeste fabrikanten van smartphones en tablets hebben zich al neergelegd bij de wensen van de EU en rusten hun toestellen sinds 2010 uit met micro-usb aansluitingen en opladers. Van de grote telefoonmakers is Apple feitelijk het enige bedrijf dat hier niet in meegaat; het biedt nog altijd toestellen aan met de 30-pins- en Lightning-connector.  

De Europese Commissie kwam al in 2009 met telefoonmakers en de International Telecommunications Union (ITU) overeen om een universele oplader aan te bieden.

Die overeenkomst was echter meer een herenakkoord dan een wettelijke verplichting. Apple kiest er in Europese landen nog altijd voor om 30-pins-naar-micro-usb aansluitstukjes te verkopen en biedt daarnaast wereldwijd Lightning-naar-micro-usb aansluitstukjes aan voor zijn nieuwere iPhones en iPads.

Ondanks de ferme taal in de resolutietekst zal het nog lang duren voordat wil wet wordt. De commissie zal zijn voorstel eerst aan de Europese Raad presenteren, waarna ook het Europarlement zijn goedkeuring nog moet geven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business