Nieuws

De beste functies van iOS 7 ook op Android

iOS 7 heeft een aantal leuke nieuwe functies, maar ze hebben er niet het alleenrecht op. Android kan er al veel van, desnoods met apps.

Control center

Een van de grootste verwezenlijkingen van iOS7 is het controlecenter. iPhonegebuikers kunnen nu dingen zoals wifi en Bluetooth, schermhelderheid en de muziekspeler makkelijk en vlot bedienen.

Ja, dit heb je ook als Androidgebruiker. Je kan met een neerwaartse veegbeweging van bovenaan het scherm toegang krijgen tot de voorgenoemde bedieningselementen. Als er muziek speelt, verschijnen de bedieningselementen van de speler als een statische notificatie.

[related_article id=”158662″]

Voor de app-snelkoppelingen kan de app 1Tap Quickbar zorgen. Daarmee kan je eender welk appicoon in je notificatiepaneel zetten, net zoals je ook sneltoetsen kan maken om bijvoorbeeld een sms te sturen naar een favoriete contactpersoon.

AirDrop

Beschikbaar op de iPhone 5 en modernere toestellen. Deze tool laat gebruikers dingen zoals foto’s en video’s delen zo lang ze dicht bij elkaar staan.

Schaakmat: Android Beam gebruikt NFC en Bluetooth om hetzelfde te doen en kan dat al sinds versie 4.0. Kaarten, foto’s, weblinks en contacten kunnen allemaal doorgestuurd worden door twee NFC-toestellen rug aan rug tegen elkaar te houden.

Samsung heeft een eigen versie van Android Beam die S Beam heet. De gegevenstransfer werkt op eenzelfde manier, maar gebruikt NFC enkel om de toestellen te koppelen en schakelt dan over op wifi direct om de gegevensoverdracht te voltooien. In mensentaal: sneller en betrouwbaarder.

Nieuwe camerafuncties

iOS7 gaf de camera een goeie beurt: de interface is aangepast en er zijn filters beschikbaar. Burst mode komt ook naar de iPhone 5 en mensen met een iPhone 5S kunnen in slow motion filmen.

Androidopties: hier wordt het wat moeilijker, want de Androidinterface verschilt van merk tot merk en de camera-interface is meestal waar het grootste verschil zit. Bovendien maakt de grote diversiteit aan hardware de dingen echt ingewikkeld.

Dus laat ons even toespitsen op de meest in het oog springende nieuwigheden: burst en slo-mo. Sommige telefoons zoals de HTC One en de Galaxy S4 hebben die functies, maar laat ons aannemen dat je een andere telefoon hebt.

Met meer dan 1.000.000 geïnstalleerde apps, is Fast Burst Camera Lite een favoriet. Je kan tot 30 foto’s per seconde nemen op nieuwere toestellen en 5-10 op goedkopere toestellen. Voor slow motion ga je geen apps vinden die 120 beelden per seconde gaan schieten. Je kan wel apps zoals AndroVid Video Trimmer gebruiken om een video te vertragen, maar dat is een minderwaardig plakbandoplossingetje.

Multitasking

Iphonegebruikers kunnen altijd op hun thuisknop dubbelklikken om tussen apps te schakelen, maar in iOS 7 zien we echt multitasken, compleet met een app-preview en de mogelijkheid om apps te sluiten met een veegbeweging.

Dat kan: Multitasking is altijd al uitstekend gelukt op Android. Als gebruiker kan je apps verplichten te sluiten met een lange druk op de homeknop. Beter nog, sommige Androids hebben standaard app-beheer met dezelfde bedieningsbewegingen.

Een beter notificatiecentrum

Widgets zijn nog steeds nergens te bespeuren in iOS 7, maar gebruikers krijgen al wel een glimp van informatie in het nieuwe Notificatiecentrum. Het menu heeft nu drie tabs: Today, All en Missed. Het is instelbaar, doet geen pijn aan de ogen en is makkelijk toegankelijk, wat je ook aan het doen bent.

Hebbes: Androids notificatiecentrum kan een deel van deze dingen, maar om alle tijdgevoelige info in één interface te hebben vertrouw je best op Google Now. Afhankelijk van de Androidtelefoon kan Google Now geopend worden met een lange klik. Eens opgeroepen zie je herinneringen, geplande evenementen, verkeersinformatie, sportscores en veel meer. Het is zeer instelbaar en is robuuster dan wat het notificatiecenter je biedt.

Audio-only Facetime

Een update die minder in de kijker wordt gezet, is het bellen via Facetime zonder videobeelden. Het scheelt meteen een hele hoop mobiele data als er geen beelden mee moeten. Enige nadeel is dat de ontvanger ook een iOS-toestel moet hebben.

Daar is een app voor: Skype is een van de meest populaire en meestgebruikte VoIP-apps. Je kan er al bijna van uitgaan dat je familie en vrienden een account hebben (of dat ze het al minstens willen downloaden).

Safari wordt slimmer

De standaardbrowser van de iPhone kreeg een indrukwekkende facelift met een verbeterde zoekbalk, tabbeheer met previews, private modus en een optie ‘do not track’. Safari aat je ook weten op je Twittervrienden de pagina hebben gedeeld die je op dat ogenblik bekijkt.

Chrome kan dat ook: of toch bijna. De Twitterintegratie van Safari is cool en niet beschikbaar op Android. Maar Chrome kan wel alle rest. Dump dus de standaardbrowser van Android en instaleer Chrome. Bovenop alles wat Safari kan, krijg je nog als bonus dat je de desktopversie van pagina’s kan bekijken, bandbreedte kan beheren en zelfs tabs kan synchroniseren met je desktop.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business