Nieuws

John McAfee belooft NSA-bestendig gadget

De excentrieke oprichter van McAfee zegt te werken aan een betaalbaar gadget waarmee internetters zichzelf kunnen beschermen tegen de spionagepraktijken van de NSA.

John McAfee maakte tijdens de C2SV Technology Conference in het Amerikaanse San José bekend dat hij ‘Decentral’ ontwikkelt. Dit apparaatje, dat overigens nog op de tekentafel ligt, moet er voor zorgen dat de Amerikaanse spionnendienst NSA de eigenaar niet kan volgen via het internet.

“Er zal geen enkele manier (voor de regering) zijn om te ontdekken wie je bent of waar je je bevindt”, zei McAfee tijdens een vraaggesprek op het podium van C2SV. Als de Amerikaanse overheid de verkoop verbiedt, zo bezweerde hij, zal hij het vanuit ‘Engeland, Japan of de Derde Wereld verkopen.’

“Dit komt er aan en het kan niet worden afgestopt”, tekende Mercury News uit McAfee’s mond op.

[related_article id=”158578″]

Tijdens het gesprek gaf McAfee ook enkele details vrij van zijn anti-spionageproject. Decentral zou communiceren met smartphones, tablets en andere toestellen en zo gedecentraliseerde, bewegende draadloze mininetwerkjes bouwen die niet kunnen worden gevolgd.

De ontwerpversie van Decentral heeft voorlopig een bereik van drie Amerikaanse ‘stadsblokken’ en zo’n 400 meter op het platteland. Met ondersteuning voor iPhone en Android en een verkoopsprijs onder de honderd dollar zou het apparaatje aantrekkelijk moeten zijn voor de meeste mensen.

“Ik kan me geen enkele student in de wereld voorstellen die niet in de rij zal voor staan voor een exemplaar”, zei hij. McAfee voegde daar later aan toe dat hij hoopt een soort van ‘dark web’ te creëren, een deel van het internet dat niet op normale wijze meer toegankelijk is.

Het is nog maar de vraag of Decentral er ooit zal komen. McAfee, die in 1989 het bekende gelijknamige securitybedrijf oprichtte, kwam de laatste jaren vooral in het nieuws door zijn vlucht uit Belize na verdenking van moord en een bizar internetfilmpje, waarin hij het antiviruspakket dat hij ooit ontwikkelde belachelijk maakte.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business