Base is de tweede Belgische operator die start met de uitrol van 4G en lanceert het netwerk meteen in vijftien Belgische steden.


Na een upgrade naar dual carrier 3G eerder dit jaar, start Base vandaag als tweede Belgische mobiele operator met de uitrol van 4G. Base-klanten kunnen vanaf vandaag – mits ze over een compatibel toestel beschikken – reeds in vijftien steden gebruik maken van het netwerk.

Meer bepaald is het 4G-netwerk van Base al toegankelijk in volgende steden:


[related_article id=”161563″]

Antwerpen Gent
Charleroi Luik
Namen Leuven
Hasselt Mechelen
Kortrijk Aalst
Beveren Oostende
Brugge Sint-Truiden
Genk  

Base zegt dat het zijn dekking aan een snel tempo zal uitbreiden en van zodra de politiek het toelaat, wil de operator ook in Brussel graag haar 4G-netwerk uitbouwen.

Snelheid

De operator belooft theoretische snelheden tot 86 Mbps, maar geeft meteen ook toe dat de maximale reële snelheid in ideale omstandigheden eerder rond de 50 tot 60 Mbps zal liggen. De gemiddelde snelheid die je gewoonlijk zal bereiken ligt dan weer tussen 6 en 20 Mbps. Wat uplink betreft, ligt de theoretische snelheid op 28,8 Mbps, de reële maximale snelheid tussen 18 en 22 Mbps en de gemiddelde snelheid tussen 4 en 12 Mbps.

Na de persconferentie konden we zelf de snelheid eens testen op een HTC One en Sony Xperia Z1, al moeten we er wel bij zeggen dat dit binnenshuis werd gemeten en de ontvangst – zoals je op de foto’s kan zien – niet schitterend was. We hebben ook eens een HD-filmpje op YouTube opgestart en dat begon onmiddellijk te spelen, ook wanneer we doorspoelden naar ergens halverwege.

Voor wie?

Base roept geen nieuwe tarieven in het leven voor 4G, maar voegt het sneller internet toe aan reeds bestaande abonnementen. Voor consumenten zijn dat de bundels B-39, B-49, B-59, Base CHECK 35 en Internet Anywhere 30. Voor professionele klanten gaat het over Pro Talk, Pro Leader, Pro Leader +, Pro Leader Europe en Internet Anywhere 28.

Als je over één van deze abonnementen beschikt, kan je automatisch gebruik maken van het 4G-netwerk. Je moet dan wel beschikken over een toestel dat 4G (LTE) ondersteunt, maar dat is bij recente toestellen meestal het geval. iPhone-gebruikers hebben (voorlopig) pech, want hoewel er sinds de iPhone 5 ondersteuning is voor LTE, laat Apple dit niet toe op het netwerk van Proximus of Base. Enkel Mobistar-klanten kunnen momenteel met hun iPhone op 4G, en laat dat nu net de enige operator zijn die zijn 4G-netwerk nog niet heeft uitgerold.

MVNO’s die gebruik maken van het netwerk van Base moeten zelf de beslissing maken of ze 4G willen aanbieden aan hun klanten. Alle klanten van Mobile Vikings krijgen tot 31 december 2013 de kans om 4G uit te proberen. Daarna wordt op basis van deze testperiode en in samenspraak met Base bekeken welke bundels permanent toegang krijgen tot het 4G-netwerk.