De Brusselse regering heeft een akkoord bereikt over de invoering van 4G in Brussel. De huidige strenge stralingsnorm wordt aangepast.

De Brusselse regering heeft een akkoord bereikt over aanpassingen aan de stralingsnorm van 3 volt per meter in het Brussels gewest. De uitrol van mobiel internet via 4G zal binnenkort dan toch mogelijk worden in de hoofdstad.

De telecomoperatoren roepen al langer om een aanpassing van de veel te strenge norm. Belgacom-topman Didier Bellens haalde begin dit jaar nog zwaar uit naar de stralingsnormen en ook eurocommissaris Neelie Kroes riep Brussel reeds op het matje. Volgens hen is 4G een noodzaak voor Brussel en kan de technologie niet langer wegblijven uit de Europese hoofdstad.

 

Vrijdag maakten minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) bekend dat er een akkoord was bereikt over de stralingsnorm. De Brusselse regering heeft zich niet gebaseerd op de Vlaamse of Waalse normen, maar zal een eigen regeling uitwerken.

Tot nu toe gold de norm van 3 volt per meter voor alle technologieën – 2G, 3G en 4G – samen. Brusselnieuws meldt dat de norm van 3 volt per meter blijft behouden, maar nu zal gelden voor elke technologie afzonderlijk, waardoor een 4G-netwerk wel mogelijk wordt. Verder zullen openbare gebouwen worden opengesteld voor het plaatsen van extra GSM-masten, met uitzondering van scholen, crèches en ziekenhuizen.

Het akkoord is er nu wel, maar het zal toch nog minstens tot 2014 duren vooraleer men effectief via 4G kan surfen in Brussel. Geert Standaert, verantwoordelijke voor de netwerkinfrastructuur bij Belgacom, liet eerder al verstaan dat een uitrol van 4G in de hoofdstad 12 tot 18 maanden zou duren. 

De noordrand van Brussel heeft wel al enkele maanden toegang tot 4G. Zij profiteren mee van nieuwe zendmasten die Proximus net over de gewestsgrens in Vlaanderen heeft geactiveerd.