Nieuws

NSA tapt dataverkeer tussen Google en Yahoo af

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft in het geheim dataverkeer afgetapt tussen de servers van Google en Yahoo. Google reageert boos.

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA tapt het dataverkeer af dat verloopt via glasvezelverbindingen tussen de internationale datacenters van Google en Yahoo. Dat schrijft de Washington Post op basis van documenten van klokkenluider Snowden en interviews met anonieme ingewijden.

De operatie met codenaam MUSCULAR is een samenwerking tussen de NSA en zijn Britse tegenhanger GCHQ. Door de glasvezelverbindingen af te tappen, krijgen de inlichtingendiensten rechtstreeks toegang tot onversleutelde informatie van miljoenen gebruikers.

Op die manier kunnen honderden miljoenen digitale gegevens worden onderschept, waaronder informatie uit Gmail-accounts of Google Drive-bestanden. De NSA wist een groot deel van die onderschepte gegevens onmiddellijk, maar er wordt ook heel wat informatie bewaard.

Eerder werd het programma PRISM al onthuld, waaruit bleek dat de NSA gegevens kan opvragen bij internetbedrijven na een gerechtelijke vordering. MUSCULAR is agressiever in die zin dat er geen sprake is van juridische toestemming, omdat het aftapwerk niet op Amerikaanse bodem gebeurt.

Google is helemaal niet opgezet met het nieuws. “We zijn woedend over hoever de overheid is gegaan om de informatie op onze private glasvezelnetwerken te onderscheppen,” reageert hoofdjurist David Drummond tegenover de Washington Post. Het bedrijf zal ook verdere stappen ondernemen om gegevens beter te versleutelen.

Ook Yahoo reageert ontdaan. “We hebben strenge controles om de veiligheid van onze datacenters te verzekeren. We hebben de NSA, noch eender ander overheidsorgaan, toegang gegeven tot onze datacenters.”

NSA-topman Keith Alexander werd kort na het verschijnen van het artikel in de Washington Post geconfronteerd met de beschuldigingen, maar ontkent formeel dat de NSA zonder juridische toestemming in de databanken van technologiebedrijven inbreekt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business