Nieuws

Wat is er nieuw in Android 4.4 KitKat?

Android 4.4 KitKat moet een antwoord bieden op de fragmentatie die het platform al van in het begin teistert.

Google heeft donderdag niet alleen de nieuwe Nexus 5 voorgesteld, maar ook een nieuwe versie van het Android-besturingssysteem. Android 4.4 KitKat heeft als voornaamste doel om het probleem van fragmentatie op het platform aan te pakken.

Volgens Androidbaas Sundar Pichai moet KitKat uiteindelijk op alle Android-toestellen terechtkomen. Met het grote assortiment aan apparaten binnen het ecosysteem is dat allesbehalve een evidentie.

[related_article id=”158901″]

Nexus-toestellen en topmodellen als de Samsung Galaxy S4 zijn er altijd snel bij om naar een nieuwe versie te updaten, maar aan de onderkant van de markt blijven de toestellen meestal hangen op een verouderde Androidversie. Daar moet KitKat verandering in brengen.

Vorige upgrades van Android vroegen telkens meer werkgeheugen en daardoor kwamen de goedkope toestellen al snel in de problemen. Android 4.4 KitKat doorbreekt dat patroon en gebruikt 16 procent minder geheugen dan voorloper Jelly Bean. Op die manier moet het besturingssysteem ook op apparaten met slechts 512MB RAM kunnen draaien.

Het is momenteel nog onduidelijk of Google enige druk op de fabrikanten zal zetten om elk nieuw toestel – in welke prijsklasse dan ook – van Android 4.4 KitKat te voorzien. Eén Android voor iedereen is een interessante gedachte, maar fabrikanten maken vaak gebruik van een eigen grafische schil rondom Android en dat compliceert de zaken toch enigszins.

Interface

Android 4.4 KitKat brengt ook een paar aanpassingen met zich mee die de gebruikservaring moeten bevorderen. De interface is nog meer gestijld volgens de nieuwe huisstijl van Google en er zijn enkele kleine esthetische aanpassingen gebeurd die KitKat er net iets anders doen uitzien dan zijn voorgangers.

De Telefoon-app heeft een update gekregen en maakt verbinding met Google Maps, zodat je kan zoeken naar de telefoonnummers van lokale winkels en bedrijven. In KitKat wordt het ook mogelijk om zelf te kiezen welke app je sms’jes afhandelt en Google heeft het alvast mogelijk gemaakt om dit ook via de Hangouts-app te doen.

De Google-diensten worden nog dieper geïntegreerd in het besturingssysteem en vooral Google Now speelt daarbij een belangrijke rol, met nieuwe kaarten en de optie om de zoekfunctie te openen via het stemcommando “Ok, Google”. Een overzicht van alle nieuwe aanpassingen en functies vind je hier.

Beschikbaarheid

Android 4.4 KitKat is onmiddellijk beschikbaar voor de Nexus 5, die vanaf nu in de winkels ligt (ook in België en Nederland). In de komende weken zal de nieuwe Androidversie ook voor de Nexus 4, Nexus 7 en Nexus 10 worden uitgerold. Ook de Google Play-edities van de Samsung Galaxy S4 en HTC One komen aan de beurt, maar die telefoons zijn bij ons niet beschikbaar. Of en wanneer andere toestellen de update krijgen, hangt af van de verschillende fabrikanten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business