Nieuws

Eurocommissaris pleit voor Europese inlichtingendienst tegen NSA

Eurocommissaris Viviane Reding pleit voor een Europese inlichtingendienst die tegenwicht kan bieden aan de NSA. Vuur met vuur bestrijden, zeg maar.

Eurocommissaris voor Justitie Viviane Reding vindt dat de nationale geheime diensten beter moeten gaan samenwerken en pleit voor een Europese inlichtingendienst.

Reding zegt in een interview met Griekse media dat Europa een tegenwicht moet bieden tegen de spionage van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. “Mijn voorstel op lange termijn is om tegen 2020 een Europese inlichtingendienst op te zetten,” aldus de eurocommissaris.

De Europese Unie heeft momenteel nog geen verenigde geheime dienst. Elke lidstaat is verantwoordelijk voor de eigen nationale veiligheid. Dat is ook logisch, want elk land heeft zijn eigen bedreigingen en vereisten.

Het is bovendien duidelijk dat men in Europa nog niet op dezelfde lijn zit rond het thema. Terwijl de geheime dienst in het Verenigd Koninkrijk onder één hoedje speelt met de NSA, wil Duitsland de globale spionage net aan banden leggen met een resolutie van de Verenigde Naties.

Voorlopig gaat het dan ook nog maar over een idee en zijn er nog geen concrete stappen ondernomen. Een woordvoerder van de EU verklaarde tegenover onze collega’s van ZDNet.com dat er “op dit moment nog geen voorstel wordt voorbereid”. Een dergelijk voorstel zou overigens ook een verdragswijziging vereisen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business