Nieuws

Op naar de digitale lolly

De nationale universiteit van Singapore heeft een elektrode ontwikkeld die smaak simuleert op het puntje van je tong.

Wat als je een gerecht ziet op je pc en je kunt het digitaal proeven? Een team aan de nationale  universiteit van Singapore onder leiding van Nimesha Ranasinghe werkt hiervoor aan de zogenaamde Digital Taste Simulator.

Dat is een elektrode die smaak kan simuleren op het puntje van je tong. De elektrode stuurt bij aanraking stroomstootjes en lichte temperatuurwisselingen naar je tong, en laat je zo geloven dat je de smaken zoet, zout, bitter en zuur proeft. Smaken die er in werkelijkheid dus niet zijn.

"We hebben ontdekt dat elektrische en thermische stimulatie van de tongpunt correct de basissmaken kunnen genereren", zegt Ranasinghe.

De uitvinding zit nog in een vroeg stadium en is nu nog groot en onhandig. In het filmpje kun je zien hoe het momenteel werkt als je virtueel voedsel op je computerscherm wilt proeven.

 

Maar het team gaat dit systeem nog stroomlijnen, zodanig dat de elektrode op je tong kan blijven zitten.

Een nevenproject is de ontwikkeling van een digitale lolly. Deze zou op dezelfde manier moeten werken en meerdere digitale smaakjes op je tong kunnen afleveren door de eigenschappen van stroom afzonderlijk te manipuleren. Met de lolly zou de ene gebruiker ook smaak kunnen sturen naar de andere.

De universiteit voert momenteel (letterlijk) proeven uit om te bekijken hoe verschillende zones van je tong hierop reageren.

Tot slot werkt Ranasinghe met zijn team aan simulatie van geur en textuur, maar dat is nog een stuk gecompliceerder.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business