Nieuws

Amerika test angstaanjagend robotpaard

Het Amerikaanse ministerie van Defensie test een zeer modern wapen, een paard zonder hoofd.

Nee, het is geen grap van het herboren Monty Python. De werkelijkheid is soms nog veel vreemder, zo bewijst een modern speeltje van het VS-leger dat momenteel wordt getest.

Amerikaanse marine-infanteristen krijgen vanaf volgend jaar assistentie van een hoofdloos paard, waarvan je bijna niet kunt zien dat het een robot is. Althans, als je zijn bewegingen bekijkt. Hij loopt, rent, knielt en galoppeert namelijk precies als een echt paard. En hij doet dat autonoom, dus zonder ruiter. En, zoals gezegd, zonder hoofd!

Ook griezelig is dat het ‘dier’, dat vorig jaar al werd onthuld, nog steeds geen naam heeft. De geestelijk vaders van DARPA, het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van Defensie, noemen het vooralsnog het Legged Squad Support System, kortweg LS3.

LS3 kan zo’n 400 pond (180 kilogram) aan materieel dragen. Dat is zeer praktisch, want de gemiddelde infanterist draagt ruim 100 pond bij zich. Wat erg vermoeiend is en ten koste gaat van zijn behendigheid en snelheid, zeker op een onherbergzaam slagveld.

Ook gaat het om een relatief trouw beest. Het verstaat zo"n tien simpele commando"s in mensentaal, volgt zijn baasje op de voet of navigeert zelfstandig via gps naar een bestemming. Het kan zien via twee camera"s. Tegelijk fungeert LS3 als batterijoplader en als stroomgenerator voor de legerradio. Verdere specs wil DARPA nog niet geven.

Functioneel gaat het dus eigenlijk eerder om een soort pakezel. Maar we kunnen ons voorstellen dat de vijand onmiddellijk op de vlucht slaat, alleen al bij het zien van dit angstaanjagende demofilmpje van een prototype. De video is al ruim een jaar oud, maar kan je nog steeds een aardige nachtmerrie bezorgen.

DARPA werkt nu nog aan een paar trucjes, zoals het ontwijken van militair vuur en bommen. In 2014 kan de Amerikaanse marine het eerste echte exemplaar verwachten.

LS3 wordt gemaakt door DARPA in samenwerking met Boston Dynamics, dat ook bekend is van de BigDog.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business