Nieuws

PlayStation 4 en Xbox One ook in Europa in trek

Na hun succesvolle lancering in Amerika zullen de PlayStation 4 en Xbox One ook in Europa aanslaan, verwachten analisten op basis van Duitse cijfers.

We meldden al dat de verkoopstart van de twee nieuwe spelconsoles PlayStation 4 en Xbox One vlot verloopt. Maar ook bij ons in Europa, waar de gamecomputers grotendeels nog moeten verschijnen, zal er veel belangstelling zijn.

Onderzoeksbureau PwC deed een rondvraag onder Duitse consumenten en concludeert dat vier van de tien eigenaren van een oude console deze binnen een jaar willen vervangen door een PlayStation 4 of Xbox One.

Van diegenen die nog geen gamecomputer in huis hebben, wil achttien procent er nu een gaan aanschaffen. Daarmee is volgens PwC ongeveer dertig procent van de (online) Duitsers geïnteresseerd in de aankoop van de nieuwste gameconsole van Sony of Microsoft.

De gamebranche heeft hoge verwachtingen van de twee nieuwe spelcomputers deze herfst en winter. Beide lossen na zeer lange tijd hun voorgangers af. Voor de PlayStation is dat zeven jaar, voor de Xbox zelfs acht.

De gespreide lancering van de nieuwkomers verloopt tot nog toe gladjes. Microsoft verkocht binnen 24 uur na de verkoopstart in dertien landen samen meer dan een miljoen exemplaren van de Xbox One. Sony presteerde hetzelfde met zijn nieuwe PlayStation, maar dan alleen al in Noord-Amerika.

PwC berekende dat de opbrengst van de twee gamesystemen nu nog onder een miljard euro zal liggen. Maar dit zal in 2017 weer zijn gegroeid naar 1,25 miljard, zo schatten de marktonderzoekers. Volgens hen speelt momenteel meer dan zestig procent van de ondervraagde consumenten regelmatig computergames. Ze rekenen dan spellen op pc, tablet en smartphone mee.

Iets minder dan de helft van alle gamedragers is daadwerkelijk op internet aangesloten. Een belangrijk gegeven, want de nieuwe consoles vergroten vooral de onlinemogelijkheden.

De PlayStation 4 ligt komende vrijdag in de Belgische en Nederlandse winkels. De Xbox One verschijnt bij ons pas begin volgend jaar.

Lees ook deze vergelijking tussen de eigenschappen van beide consoles.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business