Nieuws

Federale politie en Microsoft waarschuwen voor oplichters

De federale politie waarschuwt voor fraudeurs die mensen opbellen en zich uitgeven voor Microsoft-medewerkers, om zo vertrouwelijke gegevens te ontfutselen.

De federale politie en Microsoft waarschuwen voor oplichters die in ons land actief zijn. Ze bellen mensen op en doen zich voor als Microsoft-medewerkers om zo vertrouwelijke gegevens te ontfutselen.

Afgelopen week zouden al honderden mensen een telefoontje hebben gekregen. De fraudeurs gebruiken de smoes dat er problemen zijn met je computer en bieden hun diensten aan. Door je naar een bepaalde website te leiden, kunnen de oplichters vanop afstand toegang krijgen tot je computer en er malware op installeren. Daarna vragen ze om te betalen voor bewezen diensten. Doe je dat niet dan durven ze je pc zelfs te blokkeren.

[related_article id=”161452″]

Microsoft en de politie vragen dan ook met aandrang om niet in te gaan op de telefoontjes. “Informatie over beveiligingsincidenten of updates van beveiligingssoftware sturen we via e-mail naar abonnees van ons programma voor beveiligingsberichten. Onze helpdesk zal hiervoor nooit proactief naar eindgebruikers bellen en al zeker nooit persoonlijke gegevens vragen of gebruikers laten betalen”, zegt Philippe Rogge, General Manager van Microsoft België en Luxemburg.

De Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de politie raadt aan om de telefoon gewoon in te haken en in geen geval de opgedragen opdrachten uit te voeren of gevoelige informatie – zoals gebruikersnamen, wachtwoorden of bankgegevens – via telefoon door te geven.

Denk je dat je reeds slachtoffer bent gevallen van de oplichters, dan kan je best je computer onmiddellijk van het internet loskoppelen en een volledige scan uitvoeren met een up-to-date virusscanner om de malware te verwijderen. Wijzig ook zeker al je wachtwoorden, zowel van de computer als van al je internetaccounts. Heb je schade geleden, dan kan je een klacht neerleggen voor hacking en sabotage van je computer bij de lokale politie.

beveiligingfccufederale policitiefraudehelpdeskmalwaremicrosoftnieuwsoplichtersprivacytelefoon

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals