Nieuws

Google stort zich op robots in de cloud

Android-bedenker Andy Rubin gaat zich binnen Google richten op het Moonshot-project dat robots via de cloud aanstuurt.

Google is bezig met de ontwikkeling van robots voor verschillende doeleinden. Het idee is om deze machines aan te sturen via de cloud. Het grote voordeel hiervan is dat de robot energie bespaart, meer geheugen overhoudt en ruimte voor extra mogelijkheden.

Het idee voor robots komt uit Google X Lab, ook bekend als de Moonshot Factory. Hier zijn onder meer al de zelfrijdende Google-auto en Google Glass uit voortgekomen.

[related_article id=”158901″]

Aan het hoofd van dit nieuwe project staat Andy Rubin, de bedenker van Android. Google begeeft zich op de markt door zeven bedrijven aan te kopen. In eerste instantie ligt de focus op robots voor de productie.

Visie voor tien jaar
Robotics is volgens Rubin het hart van een van Googles langetermijnprojecten. “Tijd is een belangrijke factor”, geeft hij aan. “We hebben voldoende ruimte nodig voor onze visie voor de komende tien jaar.” Daarbij richt het bedrijf zich op zowel de hardware als software. “We bouwen complete systemen, zodat het team alle facetten hiervan begrijpt”, verklaart Rubin.

Rosjava
Op de Google I/O-conferentie in 2011 presenteerde het bedrijf rosjava, een robotbesturingssysteem dat overweg kan met Android en Java. Net als veel van Googles ideeën heeft rosjava weinig ondersteuning gekregen na de lancering, maar het idee erachter is duidelijk. De rekenkracht kan in de robot zelf geminimaliseerd worden. Door een draadloze verbinding kan de cloud deze taken op zich nemen.

Bij robots denk je overigens niet meteen aan Google, zeker omdat de zoekmachinegigant niet het eerste bedrijf is dat zich hiermee bezighoudt. iRobot heeft met de Roomba-lijn de huishoudrobots populair gemaakt. Daarnaast creëert het bedrijf al jaren militaire robots. Honda heeft de Asimo.

Japan is sowieso al langere tijd met robots bezig. Vanwege de steeds ouder wordende bevolking dreigt in het land een tekort aan hulp te ontstaan. Robots kunnen bepaalde taken overnemen. Verder hebben NASA en General Motors een samenwerkingsverband. En Microsoft stelt zijn Robotics Developer Studio gratis beschikbaar.

Verbinding met Android
Al met al blijft het robotprogramma van Google een Moonshot-project. Dat betekent dat het nog jaren kan duren voordat er iets concreets uitrolt. Zeker omdat er zo veel andere bedrijven zijn met interessante projecten.

Het grote verschil met Google is de aansturing vanuit de cloud en de mogelijke verbindingen met Android-apparaten. Rubin is wel de juiste persoon om dit project aan te sturen, want hij heeft de ervaring en expertise om iets bijzonders van deze robots te maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business