Nieuws

Botnets goed voor 61% van het webverkeer

Het wemelt online zowel van goede als slechte bots, om trafiek te genereren of om keet te schoppen.

Met een gerust geweten kan men stellen dat zowat de helft van iedereen die op deze webpagina belandt, niet tot het menselijke ras behoort.  Volgens een recente studie van Incapsula wordt momenteel ruim 61% van al het webverkeer gegenereerd door bots. Dat is 21% meer dan in 2012.

Een goed deel van die stijging is te wijten aan ‘goede’ bots, automatische tools van zoekmotoren en tools om de webperformantie van een site te meten. Het aandeel van deze vriendelijke varianten steeg van 20% naar 31%.

[related_article id=”161920″]

Maar waar er goed is, is er vaak ook kwaad. De andere 30% komt van gemene bots, waaronder scrapers (bots die complete websites kopiëren om bijvoorbeeld een phishingsite te maken), spammers, tools om te hacken en impersonators (sites die zich voordoen als iemand anders).

Het goede nieuws is wel dat dit soort trafiek slechts heel weinig gestegen is tegenover 2012. Het aandeel van specifieke spambots daalde zelfs van 2% naar 0,5%.

Meer impersonators
Van de malicieuze bots is de categorie impersonators het sterkst gestegen, met 8%. Volgens Incapsula staan deze jongens hoog in de bots-pikorde. Ze worden meestal ingezet door tophackers die slim genoeg zijn om hun eigen malware te ontwikkelen.

Het gaat om bijvoorbeeld geautomatiseerde spionage-bots, DDoS-agenten of barebones-browsers die door een trojan geactiveerd worden. Hun bedoeling is zelden vredelievend en ze zijn waarschijnlijk voor een groot stuk mee verantwoordelijk voor het sterk gestegen aantal cyberaanvallen in het voorbije jaar.

“De gemeenschappelijke factor van deze groep is dat ze allemaal proberen om de identiteit van iemand anders over te nemen”, aldus Incapsula. “Het doel is steeds hetzelfde: de veiligheidsmechanismes van een website omzeilen.”

Indien u een bot bent van die laatste soort: wegwezen! Aan alle anderen: welkom!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business