De openstelling van de kabel is afgerond. De regulatoren hebben hun regelgevend kader klaar. Alternatieve operatoren kunnen zich vanf nu aanbieden.


Het regelgevend kader voor openstelling van de kabelmarkt is afgerond. Dat heeft de Conferentie van regulatoren voor de elektronische communicatiesector (CRC), waarin de Vlaamse Regulator voor de Media, de Conseil supérieur de l’Audiovisuel, de Medienrat en het BIPT verenigd zijn, in een persmededeling bekendgemaakt.

Dit betekent dat een alternatieve operator zich vanaf nu tot de Belgische kabeloperatoren (Brutélé, Coditel/Numéricable, Tecteo en Telenet) kan wenden om via de kabel eigen televisiediensten en breedbanddiensten aan te bieden.


[related_article id=”158455″]

Het regelgevend kader voor de openstelling van de kabelmarkt is al enkele jaren in de maak. Op 1 juli 2011 werd door de CRC een eerste reeks beslissingen aangenomen, die kabeloperatoren de verplichting opleggen om hun kabelnetwerk open te stellen voor televisie- en internetdiensten van alternatieve operatoren.

In september van dit jaar volgde een volgend besluit, met betrekking tot de kwalitatieve en technische aspecten van de openstelling. Nu heeft het CRC ten slotte ook vastgelegd welke tarieven de operatoren zullen mogen hanteren.

De instapkost voor alternatieve operatoren bedraagt 750.000 euro. Daarbovenop betalen ze 2, 4 of 5 euro per klant, naargelang het gaat om analoge tv, analoge en digitale tv, of breedband en televisie. De alternatieve operator kan televisie- en breedbanddiensten inkopen bij Telenet en co tegen 20 tot 30 procent onder de retailprijs. De kabeloperatoren krijgen zes maanden de tijd om een alternatieve operator toegang te geven tot hun netwerk.

Voorlopig heeft alleen Mobistar in het verleden al interesse getoond om zijn mobiele aanbod uit te breiden met vaste diensten via de kabel. Nu de kabelmarkt eindelijk open is, gaat de operator de mogelijkheden bekijken. Het vdsl-netwerk van Belgacom is al langer open voor alternatieve operatoren. Base doet daar reeds beroep op voor zijn Snow-bundel, waarmee de operator eerder dit jaar van start ging.