Nieuws

Eerste 3D-geprinte, functionerende luidspreker

3D-printen heeft ongekende mogelijkheden. Het nieuwste wapenfeit komt van de Amerikaanse Cornell University: een werkende luidspreker.

Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt met een 3D-printer een volledig werkende luidspreker te maken. De onderdelen zijn los van elkaar geproduceerd en later samengevoegd, maar het duurt niet lang meer voordat één printer in staat is een compleet systeem te creëren.

(Beeld: Michelle Starr/CNet Australië)

Het printen in 3D is een groeiende markt waarvan het hoogtepunt nog lang niet bereikt is. Elke keer worden nieuwe toepassingen gevonden, komen andere materialen beschikbaar en de printers worden steeds toegankelijker. “Dit is slechts het topje van de ijsberg”, denkt wetenschapper Hod Lipson.

Het is de verwachting dat 3D-printen op korte termijn niet meer weg te denken is uit het productieproces. Tevens is de techniek uitermate geschikt voor het maken van prototypes.

Een voor een
Onderzoekers van de Cornell University in New York hebben de volgende stap in de ontwikkeling van 3D-printen gezet door een functionerende luidspreker te maken. De onderdelen zijn een voor een gemaakt en vervolgens in elkaar gezet.

Voor de behuizing heeft het team standaard plastic materiaal gebruikt. De geleidende spoel is op basis van zilver vervaardigd. Het maken van een magneet was iets ingewikkelder. Dat materiaal bestaat voornamelijk uit strontiumferriet.

Meerdere materialen
De huidige generatie 3D-printers is nog niet uitgebreid genoeg om met meerdere materialen tegelijkertijd een afdruk te maken. Dit is deels te wijten aan het feit dat plastic en metaal een verschillende temperatuur nodig hebben. In de nabije toekomst komt hier echter verandering in.

Hod Lipson vergelijkt het proces met dat van een kleurenprinter. “Wanneer je een kleurenafdruk maakt heb je slechts enkele basiskleuren waarmee je de mooiste tinten kunt vervaardigen”, stelt hij. “Bij 3D-printen heb je een aantal basismaterialen waarmee we nieuwe dingen kunnen creëren, nieuwe functionaliteiten en nieuwe producteigenschappen die we voorheen niet kenden.”

Bekijk het onderstaande filmpje van CNet.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business