Nieuws

Bedrijven worstelen met ongebruikte software

Driekwart van de Europese organisaties heeft moeite om ongebruikte software binnen het bedrijf te detecteren. Al is het maar om deze voor nieuwe eindgebruikers beschikbaar te stellen.

72 procent van de Europese organisaties heeft moeite om ongebruikte software binnen het bedrijf te detecteren en deze voor nieuwe eindgebruikers beschikbaar te stellen.

Dit vergroot de kans aanzienlijk dat deze bedrijven een software-audit niet met succes doorstaan. Dit blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door CA Technologies, in de marge van de Gartner IT Financial, Procurement & Asset Management Summit 2013.

De bevindingen tonen aan dat de meerderheid (52 procent) van de ondervraagde organisaties niet over de juiste oplossing voor licentiebeheer beschikt. Hun informatie over software en licenties is daardoor verspreid over verschillende systemen, spreadsheets en in gearchiveerde overeenkomsten vastgelegd. Terwijl 91 procent verwacht om in de komende twaalf maanden één of meer audits voor softwarelicenties te krijgen.

Belangrijk probleem
Meer dan 90 procent van de respondenten geeft bovendien aan nog afhankelijk te zijn van veel handmatige taken voor het maken van een software-inventarisatie.“Dit is een belangrijk probleem”, meent Steven Moerman, countrymanager bij CA Technologies in België.

“Want tegelijkertijd stelt 90 procent van de ondervraagden dat van hen verwacht wordt dat zij een transparant en controleerbaar financieel beheer over hun IT-omgeving voeren. Dit geldt voor het totale overzicht van kosten, maar ook voor het toewijzen van kosten onder de verscheidene departementen en afdelingen.”

Verspilling
De resultaten wijzen, volgens Moerman, op een gebrek aan volwassenheid rond IT asset-management. Er is geen zicht op de vraag welke software en hardware op een bepaald moment wordt gebruikt en aan welke afdeling binnen de organisatie de kosten kunnen worden toegeschreven.

Hierdoor verspillen heel wat IT-organisaties jaarlijks een aanzienlijk bedrag. Hetzij in onnodige licentie-aanbestedingen of aan ondersteuning en onderhoud van licenties die niet nodig blijken te zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business