Nieuws

Wat kun je verwachten in Android in 2014

Android is een groeiende markt met steeds meer toepassingen. Wat brengt dit ons de komende twaalf maanden?

Voor Android was 2013 een bevlogen jaar: telefoons werden groter, sneller en robuuster. Het aantal tablets groeide talrijk. En ten slotte richtte Android zich op andere dingen zoals een smartwatch en een spelcomputer.

Vooruitkijkend zien we dit alles in 2014 terug, zij het met een lichte koerswijziging. Hierover wordt meer duidelijk op de Consumer Electronics Show (CES) in januari en het Mobile World Congress (MWC) in februari.

[related_article id=”158901″]

Maar wat is precies de verwachting? Onze collega Scott Webster van CNet kijkt in zijn glazen bol en zet de Android-trends voor het komende jaar op een rij.

Google Play
Een opvallende introductie in 2013 was Google Play Edition. De nieuwste apparaten van LG, Sony, Samsung en HTC draaien elk een standaardversie van het besturingssysteem, zonder dat zij hun eigen software, apps en aanpassingen doorvoeren. Dit beperkt de invloed van de fabrikanten.

Dit betekent niet dat in 2014 de aangepaste gebruikersinterface en gesponsorde apps verdwijnen. Het blijft ellebogenwerk aan de top en elke fabrikant probeert met zijn software het verschil te maken, maar de insteek is subtieler. De focus ligt meer op kwaliteit dan kwantiteit.

De verwachting is dat in de eerste helft van 2014 de aandacht niet bij Android ligt. De hoop is echter dat tegen het einde van het jaar versie 5.0 eindelijk aangekondigd wordt.

Levensduur accu
Het uithoudingsvermogen van een batterij is komend jaar nog net zo belangrijk als bij de introductie van de eerste generatie smartphones. Zeker nu de schermen steeds groter worden en de processor krachtiger, is elk beetje extra energie van harte welkom. Grotere smartphones zoals de Samsung Galaxy Note 3 en HTC One Max hebben voldoende ruimte voor een grotere accu.

Gelukkig komen fabrikanten ook voor andere modellen met creatieve oplossingen. Zo kiezen steeds meer bedrijven voor een permanente batterij, die niet verwijderd kan worden. Nu de aandacht hier op ligt is de verwachting dat de levensduur van een accu de komende maanden aanzienlijk toeneemt.

Iets anders waar je rekening mee kunt houden op het gebied van accu"s, is dat het draadloos opladen van je telefoon steeds populairder gaat worden. Zodra duidelijk is welke van de beschikbare technieken het meest geschikt is, kun je er vergif op innemen dat fabrikanten er bovenop zitten.

Nieuwe producten
De mogelijkheden van Android zijn legio en daarom zijn fabrikanten constant op zoek naar nieuwe toepassingen. Samsung kwam al met de fototoestellen Galaxy S4 Zoom (review) en Galaxy Camera NX.

Tevens is de verwachting dat op de CES en het MWC veel draagbare apparatuur te zien is. Hierbij ligt de nadruk op de zogeheten smartwatch, een horloge die op Android loopt of via Bluetooth samenwerkt met je telefoon. Voor fabrikanten is 2014 jaar om te zien hoe deze trend aanslaat.

Voor gamers was 2013 een vruchtbaar Android-jaar met de introductie van de Nvidia Shield, Ouya en Moga-controllers. Alle drie de apparaten worden volgend jaar verder ontwikkeld en verbeterd, met een grote klap voor de consolemarkt als gevolg. Waarom 50 euro voor een spel betalen als je met een game van 5 euro net zo veel lol hebt?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business