Nieuws

Geluidsgolven laten objecten zweven en bewegen

Wetenschappers hebben een slimme manier gevonden om voorwerpen te laten zweven en in drie dimensies te verplaatsen. Dit alles met de kracht van geluid.

Zelfs zonder in te gaan op de achterliggende wetenschap, is het zien van het onlangs verschenen filmpje waarin kleine objecten zweven en bewegen in het luchtledige betoverend. 

Wetenschappers van de universiteit van Tokio en het Nagoya Institute of Technology zijn verantwoordelijk voor een serie experimenten waarin geluidsgolven worden gebruikt om piepschuimenballetjes en zelfs kleine schroefjes door de lucht te laten verplaatsen.

Ultrasonisch
Om met de kracht van geluid lichte objecten te laten zweven is niets nieuws, maar nieuw onderzoek toont aan dat dingen in de lucht ook in drie dimensies bewogen kunnen worden. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een ultrasone gefaseerde reeks speakers, gericht op een centraal punt.

Het geheim achter de zwevende objecten zijn zogeheten staande geluidsgolven. De kleine voorwerpen worden als het ware gevangen in de knooppunten van deze golven. De opstelling van de ultrasone luidsprekerreeks zorgt ervoor dat het ding ook verplaatst kan worden.

De gebruikte frequentie voor het creëren van de geluidsgolven valt net buiten het menselijke gehoor, waardoor de onderzoeken in volledige stilte worden uitgevoerd.

Zeepbellen
Het is nog niet mogelijk om objecten op te tillen die groter zijn dan een millimeter. Het onderzoekersteam heeft tot nu toe succes gehad met een veer, druppels alcohol, zeepbellen en een minuscuul elektronisch weerstandscomponent.

Uiteraard is dromen wel al mogelijk, van een luidsprekerreeks die groot genoeg is om een schip uit het water te tillen.

De wetenschappers hebben hun werk gepubliceerd onder de titel Three-dimensional Mid-air Acoustic Manipulation by Ultrasonic Phased Arrays.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business