Nieuws

Dell koerst af op massaontslag

Terwijl de pc-verkoop tien procent daalt, moet Dell - bakker nummer drie - de broekriem hard aantrekken. Erg hard.

Dell lijkt de zwaarste klappen op te moeten vangen van de wereldwijde daling in pc-verkoop. Volgens de krant The Register gaat de Texaanse computerbakker zijn personeelsbestand over de hele wereld drastisch inkrimpen.

Dell zou twintig procent van zijn medewerkers in Amerika willen ontslaan, en zelfs dertig procent van zijn sales- en marketingafdelingen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Om hoeveel mensen het dan in totaal gaat, wil het bedrijf niet zeggen. Dell heeft nu zo"n 111.000 mensen in dienst.

Insiders zeggen dat er zeker niet alleen in de pc-tak wordt gesnoeid. Ook bij bedrijfssoftware (enterprise) en opslag vallen er klappen. Volgens één bron die The Register sprak lijkt het erop dat Dell over de hele linie wil inkrimpen.

Tien procent minder pc"s
Volgens nieuwe, gisteren bekendgemaakte tellingen van onderzoeksbureau Gartner is de pc-verkoop voor het zevende opeenvolgende kwartaal gedaald. De laatste twee jaar hebben vooral tablets en smartphones aan die afname bijgedragen, zegt Gartner. Toch boekt Dell volgens deze cijfers een licht beter marktaandeel dan in 2012.

Wereldwijd werden er afgelopen jaar 316 miljoen laptops en desktops verkocht, een daling van tien procent tegenover 2012. Lenovo heeft nu HP ingehaald als grootste pc-verkoper. Dell behoudt daarachter zijn derde plaats.

Eerste verklaring Dell
Over de komende reorganisatie heeft Dell een eerste, typisch verbloemende verklaring afgevuurd, waarin het zegt dat het altijd kansen evalueert en verbetering zoekt. Maar een paar zinssneden voorspellen inderdaad weinig goeds: “Indien nodig gaan we door met het nemen van zware besluiten die ons helpen met ons succes op de lange termijn. Sommige van deze besluiten kunnen onze workforce raken.”

Het bedrijf zegt wel dat genoemde percentages niet kloppen, en dat het wil blijven investeren in verkoopgebieden en training.

Vorig jaar september werd Dell van de beurs gehaald en heeft oprichter Michael Dell het bedrijf weer volledig in handen gekregen, na een lange overnamestrijd met de steenrijke zakenpief Carl Icahn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business