Nieuws

Uitval bij Dropbox was ongelukje

Ondanks berichten die het tegendeel beweerden, was de storing bij Dropbox dit weekend niet te wijten aan een hack of een DDOS-aanval.

De Amerikaanse opslagdienst Dropbox ontkent dat de uitval waarmee hij vrijdag te kampen had te wijten is aan het werk van hackers.

De panne zou veroorzaakt zijn door een ongeluk bij een ‘intern routine-onderhoud’, meer bepaald een bug in een script waarmee het OS van Dropbox’ infrastructuur moest worden geüpgraded. Volgens het bedrijf zijn de bestanden van gebruikers nooit in gevaar geweest.

Problematische foto"s
Door de enorme grootte van de MySQL-databases die Dropbox gebruikt, had de webdienst wel wat tijd nodig om de blunder te repareren. Tegen zondag had nog zowat vijf procent van de gebruikers problemen om bestanden te synchroniseren met zijn desktop-pc’s. Een op vijf ondervond moeilijkheden bij het gebruik van de mobiele applicatie van Dropbox.

Vooral het uploaden van foto’s verliep problematisch. De mogelijkheid om foto’s te delen met ander internauten werd tijdelijk stopgezet en het ‘Photo’s’-tabblad verdween van de Dropbox-website.

Extra controle
Omdat het zo lang duurde om de databases te herstellen, heeft Dropbox een eigen tool ontwikkeld die dat proces een stuk sneller moet maken. Die tool zou in de nabije toekomst als openbronproject beschikbaar worden gesteld. Er komen ook extra controlemaatregelen die de fouten van dit weekend onmogelijk moeten maken.

Hackers binden in
1775 Sec, de groep hackers die in eerste instantie claimde dat zij achter de problemen bij Dropbox zaten, gaf later inderdaad toe dat het allemaal maar een grap was. Naar eigen zeggen deden ze dat om Aaron Schwartz te herdenken, de internetactivist die een jaar geleden zelfmoord pleegde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business