Nieuws

VS verzamelt 200 miljoen sms’jes per dag

De NSA haalt locatiegegevens, contactinformatie, creditcarddetails en nog veel meer uit een gigantische database die gevuld is met sms'jes van over de hele wereld.

De Amerikaanse National Security Agency, beter bekend onder het acroniem NSA, onderschept elke dag willekeurig bijna 200 miljoen sms"jes met het programma Dishfire. Deze berichten worden allemaal opgeslagen.

Deze informatie haalt The Guardian uit gelekte documenten van klokkenluider Edward Snowden. Dishfire gaat verder dan de vastgestelde doelwitten en verzamelt zo ongeveer alles wat het tegenkomt.

[related_article id=”158578″]

De NSA leert veel van deze sms"jes, zoals reisplannen, contactgegevens, financiële transacties en ga zo maar door. “Zelfs bij mensen die nergens van verdacht worden”, stelt The Guardian, die samen met het Britse Channel 4 News aan dit onderzoek werkte.

Verenigd Koninkrijk
Het Britse spionnenagentschap GCHQ maakt graag gebruik van de door NSA aangelegde berichtendatabase voor niet-toegestane zoekopdrachten in de correspondentie tussen mensen in het Verenigd Koninkrijk. De documenten suggereren zelfs dat sommige sms"jes van Amerikaanse telefoonnummers uit de database zijn verwijderd, maar niet uit andere landen.

Naast het opslaan van berichten, heeft de NSA een programma ontwikkeld onder de naam Prefer dat de sms"jes automatisch analyseert. Volgens The Guardian kan de NSA op een willekeurige dag daarmee de volgende informatie verzamelen:

  • Meer dan vijf miljoen alerts voor gemiste oproepen
  • Details van meer dan 1,6 miljoen mensen die een grens oversteken
  • Meer dan 110.000 namen van digitale visitekaartjes, met de mogelijkheid om afbeeldingen op te slaan
  • Meer dan 800.000 financiële transacties, van betalingen per sms of creditcardgegevens

Legaal
In een reactie naar The Guardian laat een NSA-woordvoerster weten dat het Dishfire-systeem enkel gegevens opslaat van legaal verkregen sms"jes.

“Zoals eerder aangegeven is de suggestie dat het verzamelen van gegevens door de NSA arbitrair en onbeperkt is, ongefundeerd”, stelt zij. “Onze activiteiten zijn gericht op – en alleen op – toegestane doelwitten die voldoen aan bepaalde voorwaarden.”

Verder schrijft The Guardian dat GCHQ niet wil reageren op vragen over Dishfire, maar het Britse agentschap laat wel weten dat het werk “uitgevoerd wordt volgens legale en strikte kaders, die erop toezien dat onze activiteiten geautoriseerd, noodzakelijk en binnen proporties zijn.”

Barack Obama
De bekendmaking over Dishfire, net als de berichten eerder deze week dat NSA offline computers bespioneert met radiogolven, zetten steeds meer druk op president Barack Obama om de NSA te herstructureren.

De verwachting is dat de president eind deze week veranderingen aankondigt op basis van aanbevelingen van een NSA-adviespanel. Het panel, in het leven geroepen door Obama in navolging van de bekendmakingen door Edward Snowden afgelopen zomer, stelt strengere eisen voor waaraan de NSA zich moet houden bij het verzamelen van gegevens. Tevens is de bedoeling dat een andere partij dan de NSA de verzamelde data bewaart.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business