In navolging van de overname van SoftLayer investeert IBM nu flink in het uitbreiden van datacenters over de hele wereld.


IBM zegt 1,2 miljard dollar te gaan investeren in het uitbreiden van datacenters en de opslagcapaciteit van de cloud. Hiermee hoopt het bedrijf nieuwe markten en klanten te bereiken.

De wereldwijde computergigant stampt vijftien nieuwe datacenters uit de grond, in Amerika, China, Hongkong, India, Canada en het Verenigd Koninkrijk, maar ook in het Midden-Oosten en Afrika. Dat brengt het totaal in 2014 naar veertig.


Vorig jaar kocht IBM voor 2 miljard dollar het cloudservicebedrijf SoftLayer. Het doel hiervan was om de integratie van publieke en persoonlijke clouds te verbeteren voor de klanten. Daarnaast zou het een boost geven aan de veiligheid en de algehele prestaties. Sinds de deal plaatsvond hebben 2.400 nieuwe cliënten zich aangemeld.

200 miljard dollar
IBM vermoedt dat de dienstenmarkt op de cloud ongeveer 200 miljard dollar waard zal zijn in 2020. “Met deze wereldwijde uitbreiding willen wij versneld nieuwe markten aanboren, gebaseerd op de groeiende vragen naar hoogwaardige clouddiensten”, laat het bedrijf in een verklaring weten.

Steeds meer bedrijven maken gebruik van de cloud en externe dataopslagdiensten, zoals die van IBM. Het werken in de cloud is populair omdat het weinig kost en erg flexibel is in vergelijking met het aanschaffen en onderhouden van vaste servers.

Supercomputer Watson
In een verwante mededeling vorige week, laat IBM weten 1 miljard dollar uit te geven aan de oprichting van de Watson Business Group. Deze divisie gaat bedrijven en consumenten met de mogelijkheden van de supercomputer, ook gaat het ontwikkelaars financieren die bezig zijn met het creëren van cognitieve applicaties. 

Watson, een computer die de menselijke deelnemers versloeg in de Amerikaanse quizshow Jeopardy, wordt uitbesteed via de technologie van SoftLayer.