Nieuws

Nieuwe folie projecteert info op voorruit of bril

Wetenschappers van het MIT hebben een transparante kunststoffolie ontwikkeld die je op een raam aan kunt brengen. Met behulp van nanodeeltjes projecteert deze HUD-beelden op je voorruit of etalageraam.

Stel je voor dat je op weg bent naar een sollicitatiegesprek, maar je bent verdwaald. Je wil zeker niet te laten komen, dus tover je een wegenkaart tevoorschijn op een transparant scherm op je voorruit om je te helpen.

Dat klinkt misschien als sciencefiction, maar toch is het dichterbij dan je denkt. Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology, beter bekend als MIT, lieten eerder deze week weten dat zij nanotechnologie hebben gebruikt om een transparant scherm te ontwikkelen. Het is eigenlijk een dunne laag kunststoffolie dat je op normaal glas kunt aanbrengen.

Goedkoop
Het is zeker niet de eerste keer dat wetenschappers aan de slag gaan met een zogeheten head-up display (HUD), maar volgens MIT verschilt deze nieuwe technologie op een paar belangrijke punten. Zo is de kijkhoek breder en misschien wel het belangrijkste, het is goedkoop te produceren.

De techniek, een dunne laag plastic coating aangebracht op glas, kan ingezet worden om het navigatiesysteem of dashboardinformatie weer te geven, terwijl je gewoon door de ruit naar buiten blijft kijken. In een auto of vliegtuig.

Andere mogelijkheden zijn om een video te projecteren op een raam, bijvoorbeeld een etalage, of op de glazen van je bril.

Nanodeeltjes
“Het is een heel intelligent idee om met behulp van de bijzondere eigenschappen van nanodeeltjes een transparante weergave te creëren”, stelt Shanhui Fui, hoogleraar elektrotechniek aan de Stanford University, die niet aan het project meewerkt. “Ik denk dat het een mooie demonstratie is.”

Andere HUD-ontwerpen projecteren beelden rechtstreeks in de ogen van de gebruiker, waardoor het lijkt dat de objecten in de ruimte zweven. Het nadeel van die benadering is dat de ogen van de gebruiker zich precies op de goede plek moeten bevinden.

Nog andere HUD-schermen zijn ingebouwd in het glas zelf. Dat levert enorm hoge kosten op.

Transparant
Met de nieuwe techniek kan de HUD vanuit vele hoeken bekeken worden. Dit omdat de beelden niet in de ogen, maar op het glas geprojecteerd worden. De transparante folie die hiervoor nodig is kan makkelijk en snel gemaakt worden.

De sleutel tot succes is dat de wetenschappers de nanodeeltjes in de folie zelf hebben gestopt. Deze nanodeeltjes kunnen ingesteld worden om alleen op bepaalde golflengtes, kleuren of licht te reageren, terwijl al het andere er gewoon doorheen gaat. Op die manier kunnen gebruikers nog steeds door het glas kijken, zelfs wanneer er een beeld op geprojecteerd is.

Tot nu toe hebben de wetenschappers het scherm alleen getest met een blauw plaatje, maar ze verwachten dat het ook werkt met full-color afbeeldingen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business