Nieuws

Hoe Nokia eruit zou zien zonder telefoons

Nu Microsoft op het punt staat de afdeling apparaten en diensten over te nemen van Nokia, laat het bedrijf in de kwartaalcijfers zien hoe het ervoor zou staan zonder die tak.

Nokia"s volgende winstverslag is de eerste keer zonder de opbrengsten van de afdeling apparaten en diensten. Tevens is het de eerste keer dat het bedrijf bekendmaakt wat de financiële vooruitzichten zijn voor het nieuwe intellectuele eigendom van Advanced Technologies.

Voor degenen die graag een beeld krijgen van de financiële gezondheid van het "nieuwe Nokia", heeft het Finse bedrijf een apart document opgesteld om een inkijkje te geven in hoe de onderneming er de afgelopen twee jaar uit zou hebben gezien zonder apparaten en diensten. Het is namelijk de verwachting dat Microsoft die afdeling dit kwartaal volledig overneemt.

[related_article id=”161452″]

Het document is bedoeld om Nokia-watchers een idee te geven hoe het bedrijf ervoor staat, hoe de resultaten eruit zouden zien met de telefoonhandel er tussenuit.

Gestaakte operaties
Wanneer Nokia deze week de resultaten voor het laatste kwartaal van 2013 vrijgeeft, gaat dat over de drie overgebleven takken – Nokia Solutions and Networks (NSN, HERE en Advanced Technologies – in vier segmenten: mobiel breedband en wereldwijde diensten binnen NSN, HERE an AT.

Over de afdeling apparaten en diensten komt de informatie los van de rest. Dit valt onder gestaakte operaties. Details hiervan zijn niet opgenomen in het resultaat.

In de nieuwe structuur van verslag uitbrengen, heeft Nokia voor het eerst gedetailleerde informatie gegeven over Advanced Technologies – omgaan met nieuwe technologieën en intellectuele eigendommen – en hoe de unit eruit zou zijn als het een losstaand bedrijf was. 

Omzetten
In het verleden werden de AT-opbrengsten onder gebracht in de algemene cijfers, maar de inschatting was dat de jaarlijkse omzet rond de 500 miljoen euro lag. In 2012 zou de omzet 534 miljoen zijn geweest. Haal daar de proceskosten en andere uitgaven rond 206 miljoen euro vanaf en je houdt een winst van 325 miljoen euro over.

Nokia"s Here verloor in diezelfde periode 301 miljoen euro op een totale omzet van 1,1 miljard euro. De twee nieuwe categorieën binnen NSN, mobiel breedband en wereldwijde diensten hebben respectievelijk 490 miljoen en 334 miljoen euro bijgedragen, maar de NSN-tak heeft toch 795 miljoen euro verlies gedraaid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business