Nieuws

Nederlandse treinreizigers verbruiken maandelijks 42 TB via gratis wifi

Wifi op de trein zit in Nederland in een stroomversnelling. In november 2013 werd 42 terabyte aan data verbruikt via gratis hotspots op intercity's.

Wifi op de trein is populair in Nederland. In november 2013 werd in totaal 42 terabyte aan data verbruikt via de gratis hotspots in IC-treinen van de Nederlandse Spoorwegen. Dat blijkt uit cijfers die NUtech heeft opgevraagd.

Gratis wifi op de trein is in Nederland al sinds maart 2010 beschikbaar, maar kwam in het begin traag van de grond. Ondertussen zijn alle 365 intercity’s van de Nederlandse Spoorwegen uitgerust met gratis wifi en is het verbruik in een stroomversnelling terechtgekomen.

In mei 2012 ging het aantal maandelijkse wifi-sessies voor het eerst over de kaap van 1 miljoen en in november 2013 is dat aantal reeds gestegen tot meer dan 3,3 miljoen. Een gemiddelde sessie duurt 55 minuten, wat er op wijst dat vooral tijdens lange treinreizen dankbaar gebruik wordt gemaakt van de gratis hotspots.

Het gemiddelde verbruik per sessie is over de jaren heen redelijk stabiel gebleven en ligt rond de 11 MB. Door de grote groei in het aantal sessies, is echter ook het totale verbruik per maand fiks toegenomen. In november 2013 lag het totale verbruik op 42 TB. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor (20 TB) en bijna zeven keer meer dan eind 2011 (6,3 TB).

Wifi op de trein zal in ieder geval nog tot april 2014 gratis blijven in Nederland. Daarna moet het contract tussen de Nederlandse Spoorwegen en provider T-Mobile worden verlengd en kan het mogelijk worden aangepast.

Ondertussen in België…
Ondertussen groeit ook bij de Belgische spoorwegen de interesse om wifi op de treinen aan te bieden. Eind 2009 zei de NMBS nog dat ze niet van plan waren om draadloos internet op de trein te voorzien, omdat reizigers niet bereid zijn om daarvoor bij te betalen. Begin 2014 gaf kersvers NMBS-topman Jo Cornu dan toch aan werk te willen maken van wifi op de treinen. Van een concrete timing of kostenplaatje is voorlopig echter nog geen sprake.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business