Nieuws

Windows XP wint zelfs weer terrein

Microsoft trekt in april de stekker uit zijn populairste besturingssysteem ooit, Windows XP. Maar vreemd genoeg wint het OS deze maand weer marktaandeel.

Dat het oude Windows XP hardnekkig aanwezig blijft op desktopcomputers wereldwijd wisten we al. Maar vreemd genoeg heeft het besturingssysteem in januari weer een beetje aan marktaandeel gewonnen. Gelukkig voor Microsoft gaat tegelijk ook het vermaledijde Windows 8.1 vooruit.

Dit blijkt allemaal uit de nieuwste metingen van onderzoeker Net Applications. Deze cijfers tonen aan dat Windows XP simpelweg weigert te sterven.

Over ruim twee maanden, op 8 april, stopt Microsoft met de ondersteuning ervan. Maar in januari is het aandeel van XP onder desktopbesturingssystemen toegenomen tot 29,23 procent, komende van 28,98 procent in december.

[related_article id=”160534″]

Kort gezegd, twee maanden voor het eigenlijk moet verdwijnen wint Windows XP zelfs terrein, en stuurt het nog tussen een kwart en een derde van alle desktops aan. Microsoft is daar niet gerust op. Het bedrijf waarschuwt nog eens op een speciale webpagina dat deze pc’s niet meer goed beschermd zullen zijn.

Maar het is niet allemaal slecht nieuws voor Microsoft. Windows 8.1 passeert eindelijk Windows Vista; het groeit van 3,6 naar 3,95 procent. Vista is over de jaarwisseling heen gedaald van 3,61 naar 3,3 procent.

Tellen we het deel van Windows 8.1 op bij dat van Windows 8, dan steekt de som nog altijd schril af bij Windows 7. Dat systeem stond na zijn lancering in 2009 binnen een jaar op zeventien procent. Na vijftien maanden haalt Windows 8/8.1 dat bij lange na niet.

Windows 7 staat momenteel op bijna de helft van alle desktopcomputers. Het is in januari stabiel gebleven op 47,5 procent.

Waarom XP blijft
Windows 7 streefde Windows XP in de vorige zomer pas voorbij als meest gebruikte desktop-OS. Dat XP niet of nauwelijks van wijken weet, is eigenlijk heel logisch. Het systeem is al sinds zijn geboorte in oktober 2001 een stabiel en betrouwbaar werkpaard, dus bedrijven stappen er niet zomaar vanaf. Dat zou in veel gevallen ook forse bedragen kosten en een behoorlijke periode in beslag nemen, zelfs voor middelgrote ondernemingen. Een overstap ligt voor een bedrijf daardoor niet zonder meer voor de hand.

Er zijn overigens tien goede redenen om wel af te stappen van Windows XP, en over te schakelen naar Windows 7 of 8. Deze argumenten hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business