Nieuws

Google maakt Chromecast SDK beschikbaar

Elke ontwikkelaar die voor Android, iOS of Chrome programmeert, kan vanaf nu zijn apps compatibel maken met de populaire mediadongle van Google.

Met een nieuwe versie van de Google Play Services heeft Google zijn Cast SDK (softwaredevelopmentkit) opengesteld voor ontwikkelaars. Die moeten daarvoor wel vijf dollar betalen.

|

De Chromecast is sinds juli vorig jaar op de markt. Het is een kleine HDMI-dongle waarmee je content vanaf je smartphone of Chrome-browser naar je televisiescherm kan sturen. Vooralsnog is de stick, die een richtprijs van slechts 35 dollar heeft, officieel alleen in de VS te koop, al belet dat niet dat hij ook massaal in onze contreien geïmporteerd wordt. Later dit jaar zou hij hier ook officieel te koop moeten zijn.

[related_article id=”158901″]

Versturen, ontvangen en doorsturen
Vanuit het standpunt van ontwikkelaars werkt de Chromecast met een app die content verstuurt en een app op de stick die beelden ontvangt en doorstuurt naar de tv. Zodra een app ‘gecast’ wordt, staat het de gebruiker vrij om zijn mobiel apparaat voor andere zaken te gebruiken.

Samen met de SDK heeft Google ook de API’s (application programming interface) een oppoetsbeurt gegeven en de Google Cast Android API in zijn Google Play Services voor Android ondergebracht. Er is nu ook ondersteuning voor adaptieve streaming via MPEG-DASH, SmoothStreaming en HTTP Live Streaming.

Streaming inbouwen in bestaande apps
De Cast SDK is nu beschikbaar voor iOS, ook de Cast-extensie voor de Chrome-browser die de laatste SDK ondersteunt, komt eraan. Android-ontwikkelaars zullen nog even geduld moeten hebben tot Google Play Service 4.2 wordt uitgerold voordat ze de laatste update aan de bibliotheek (revisie 15) kunnen downloaden.

Ontwikkelaars hoeven trouwens geen compleet nieuwe apps te maken voor Chromecast. Ze kunnen perfect de streamingfunctionaliteit in bestaande programma’s inbouwen. Aan de ontvangstzijde kunnen ze een standaard-app gebruiken met de Google Cast-merknaam, CSS-style sheets inzetten of zelf een eigen receiver ontwikkelen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business