Nieuws

Firefox 27: sneller, veiliger en socialer

Er zijn veel plug-ins, websites en apps die proberen de diverse sociaalnetwerkdiensten bij elkaar te voegen voor de consument. SocialAPI doet dat nu in de browser Firefox.

Firefox 27 is uit. De grootste vernieuwing is de toevoeging van de Firefox SocialAPI.

Mozilla beschrijft het als “een nieuwe API om het voor browsers makkelijker te maken te integreren met sociale media. Zodra een dienst geïmplementeerd is in Firefox, wordt het mogelijk de knoppen en informatie van die service in de browser weer te geven.”

Bij de lancering zijn drie SocialAPI-plug-ins beschikbaar: Facebook Messenger for Firefox, Cliqz en Mixi (alleen in Japan). In onderstaand screenshot zie je dat Facebook Messenger geïntegreerd is. Rechts blijft de Facebookkolom actief terwijl je een andere website bezoekt.

[related_article id=”161920″]

Een andere kijk op de SocialAPI is te lezen in de releasenotes: “Je kunt nu meerdere diensten tegelijk draaien met Firefox SocialAPI, waardoor je in staat bent meldingen te ontvangen en chatten via meerdere geïntegreerde diensten.”

Beveiliging
De nieuwe versie van Firefox zet TLS (Transport Layer Security, de opvolger van SSL) versie 1.1 en 1.2 standaard aan. Zoals vele browsers ondersteunt Firefox deze beveiligingssoftware al een tijdje, maar waren ze niet standaard geactiveerd om problemen te voorkomen met verouderde websites die hier niet mee om kunnen gaan.

Tegenwoordig zijn de ondersteuning en de beveiligingsvoordelen zo groot dat het niet meer dan logisch is om deze functie standaard te activeren.

Tevens voegt Firefox 27 ondersteuning toe voor het SPDY 3.1-protocol. Volgens de achterliggende documentatie “voegt SPDY een extra laag toe voor meerdere, concurrerende streams via een enkele TCP-verbinding (of elke andere betrouwbare transportstream).” Deze standaard is zo ontworpen dat weinig tot geen veranderingen nodig zijn bij de ontwikkeling van een webapplicatie.

Verder kent deze nieuwe versie van Firefox diverse functionaliteiten voor ontwikkelaars. Deze zijn terug te lezen in de releasenotes. Verder heeft Mozilla vijftien veiligheidsrisico"s aangepakt, waarvan vijf cruciale.

Je kunt Firefox 27 hier gratis downloaden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business