Nieuws

Android 4.4 KitKat groeit, wanneer is jouw toestel aan de beurt?

Het marktaandeel van Android 4.4 KitKat en 4.3 Jelly Bean groeit gestaag, maar veel toestellen verwachten nog een update. Wanneer ben jij aan de beurt?

Volgens de meest recente cijfers van Google draait zo’n 1,8 procent van alle Androidtoestellen op het nieuwe Android 4.4 KitKat. Dat is een lichte stijging van 0,4 procent ten opzichte van een maand geleden.

Ondanks dat KitKat op het toneel verschenen is, blijft ook Android Jelly Bean gestaag verder groeien. Het marktaandeel steeg tijdens de voorbije maand van 59,1 tot 60,7 procent. Opvallend is dat de groei zich enkel voordoet bij Jelly Bean 4.2 en 4.3, terwijl Jelly Bean 4.1 lichtjes moet inboeten.

[related_article id=”158901″]

Het gros van de gebruikers maakt tegenwoordig dus gebruik van een relatief recente Androidversie (Jelly Bean 4.1 dateert van de zomer van 2012), maar een significant deel zit toch nog altijd vast op een erg verouderde versie. Hoewel ze aan belang blijven afnemen, zijn vooral Ice Cream Sandwich 4.0 en Gingerbread 3.2 nog goed vertegenwoordigd, met respectievelijk een marktaandeel van 16,1 en 20 procent.

Je hoeft geen waarzegger te zijn om te voorspellen dat Android Jelly Bean 4.3 en KitKat 4.4 in de komende weken en maanden alleen maar verder zullen groeien. Enerzijds omdat gebruikers nieuwe toestellen kopen die standaard op een recente Androidversie draaien, maar anderzijds ook omdat fabrikanten bestaande toestellen een update geven. Veel mensen vragen zich dan ook af wanneer hun toestel aan de beurt is. Dit is wat we tot nu toe weten:

Nexus en Motorola

Eigenaars van een Motorola Moto G of Nexus 5, 7, 4 of 10 hebben geluk: voor al deze toestellen is de update naar Android 4.4 reeds beschikbaar. Wie nog niet heeft geüpdatet, navigeert naar Instellingen > Over de telefoon > Systeemupdates om de update uit te voeren.

De twee jaar oude Galaxy Nexus valt uit de boot omdat Googles updatebeleid (en dat van de meeste andere fabrikanten) beperkt is tot toestellen die in de afgelopen 18 maanden werden gelanceerd.

Samsung

Samsung is niet zo loslippig over welke toestellen een update krijgen, maar Android 4.4 is alleszins bij ons reeds beschikbaar voor de Galaxy Note 3 en ook de Galaxy S4 is heel binnenkort aan de beurt.

De Samsung Galaxy S4 kreeg eerder wel al een update naar Android 4.3, net zoals de Samsung Galaxy S3 en de Galaxy Note II. De Galaxy S4 mini zou rond dezelfde tijd een update naar Android 4.3 krijgen, maar die laat voorlopig nog altijd op zich wachten. Ook de Galaxy S4 Zoom en S4 Active komen normaal gezien nog aan de beurt.

Update 19/02/2014: Samsung heeft aangekondig welke Galaxy-toestellen een update naar Android 4.4 mogen verwachten. De volledige lijst vind je in dit artikel.

HTC

HTC is eind januari in Europa begonnen met de uitrol van Android 4.4 op de HTC One. Voorlopig hebben we nog geen nieuws over de beschikbaarheid in België of Nederland, maar het zou niet lang meer mogen duren vooraleer de update ook bij ons opduikt.

Volgens een gelekt updateschema zouden ook de One Max en One Mini deze maand naar de nieuwste Androidversie worden geüpdatet. Ook de Desire 601 krijgt volgens dat schema mogelijk nog een update.

De HTC One, One Max en One Mini werden eerder ook al naar Android 4.3 geüpdatet.

Sony

Sony heeft voorlopig de meest uitgebreide lijst met toestellen aangekondigd die de update naar Android 4.4 mogen verwachten. Staan alvast op de planning: Xperia Z1, Xperia Z, Xperia ZL, Xperia Z Ultra, Xperia Tablet Z en Xperia SP. De Xperia Z1 bijt de spits af met een geplande uitrol in februari.

In december ging Sony van start met de uitrol van Android 4.3. Die update is momenteel beschikbaar op de volgende toestellen: Xperia Z1, Xperia Z, Xperia ZL, Xperia ZR, Xperia Z Ultra en Xperia Tablet Z. In de komende weken wordt daar een update voor de Xperia T, Xperia TX, Xperia V en Xperia SP aan toegevoegd.

LG

In het kamp van LG zal alvast de G2 een update krijgen naar Android 4.4. Die zou er in maart moeten aankomen.

Verder doet het gerucht de ronde dat onder meer ook de volgende toestellen de update zullen krijgen: LG G FLex, LG Optimus G Pro, LG Optimus F7, LG Optimus L9 II en LG G Pad 8.3. Enkele van die toestellen zitten nu nog op Android 4.1 en zullen dus een paar versies overslaan als het nieuws waar blijkt te zijn.

Huawei

Huawei heeft in november reeds aangekondigd dat het Android 4.3 op de Ascend P6 zal overslaan en het toestel onmiddellijk gaat updaten naar Android 4.4. Er werd toen gesproken over een (Chinese) uitrol eind januari, maar die deadline is ondertussen gepasseerd en het is nog altijd wachten op nieuws over een update.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business