Nieuws

Gratis wifidienst in Nederland heeft 120.000 hotspots

Het Nederlandse telecombedrijf UPC gebruikt de routers van klanten om wifihotspots te maken voor zijn gebruikers. Het is de bedoeling om de dienst dit jaar in het hele land beschikbaar te maken.

Meer dan 120.000 Nederlanders met een internetabonnement bij UPC delen hun wifi met medegebruikers. Deze wifidienst is gelanceerd in Friesland en Flevoland. De andere provincies volgen gedurende de rest van het jaar.

Het systeem heeft veel weg van internetdeeldienst FON, dat in Nederland een exclusief contract heeft met KPN. Het modem van een consument wordt omgezet in een publieke hotspot.

Naast je eigen draadloze privénetwerk, zenden de gebruikers een publiekelijk signaal uit waarop andere UPC-gebruikers kunnen inloggen. Mits ze zijn ingeschreven voor het programma.

Databundel
Het idee achter de dienst is dat consumenten wanneer ze onderweg zijn toch gebruik kunnen maken van wifi, wat flink scheelt op je databundel. In ruil daarvoor moet je je eigen router ook inzetten als hotspot.

Volgens UPC hoeven klanten slechts een keer in te loggen met een mobiel apparaat. Daarna verbinden ze automatisch met alle hotspots die ze tegenkomen.

De privé en publieke wifinetwerken zijn strikt gescheiden. Dus je hoeft niet je wachtwoord met anderen te delen.

Er is echter een nadeel aan deze service. Een modem ondersteunt slechts vijf log-ins tegelijkertijd. Volgens UPC vormt dit niet echt een probleem, omdat de kans groot is dat er meerdere huizen staan met een modem die een signaal uitzendt.

Uitbreiden
UPC introduceerde deze gratis wifidienst eind 2013 voor zijn klanten. Komende maand april wil het bedrijf het aantal hotspots uitbreiden naar een half miljoen. Dat aantal neemt flink toe wanneer UPC en Ziggo de rest van hun netwerk verbinden later dit jaar. Dit was al de bedoeling voordat Liberty Global, UPC"s moederbedrijf, Ziggo overnam.

UPC kan de wifidienst bij elke router op afstand activeren. Klanten kunnen ervoor kiezen hier niet aan mee te werken en hun internet niet te delen. De keerzijde hiervan is dat zij ook niet in aanmerking komen om de hotspots in Nederland te gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business