Nieuws

PlayStation 4 verslaat Xbox One

Cijfers tonen aan dat de PlayStation 4 bijna eens zo vaak verkocht is als de Xbox One in januari. De verkoop van videogames nam echter af in diezelfde periode.

In de strijd om bestverkopende gameconsole gaat Sony"s PlayStation 4 voorlopig aan kop in Amerika. In de maand januari blijft Microsofts Xbox One ver achter. Een opmerkelijke trend, omdat Microsoft in eigen land vaak marktleider is.

Onderzoeksbureau The NPD Group maakte eerder deze week cijfers bekend waaruit blijkt dat de verkoop van hardware met 17 procent is toegenomen tot 241 miljoen dollar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

[related_article id=”161452″]

Alleen telde januari in 2013 vier weken en dit jaar vijf weken, dus wanneer je de cijfers normaliseert neemt de verkoop zelfs met 47 procent toe. “De PS4 leidde de hardwareverkoop deze maand, gevolgd door Xbox One”, laat Liam Callahan van The NPD Group weten.

Hoewel het onderzoeksbureau geen gedetailleerde cijfers geeft, meldt Bloomberg dat de verkoop van de PlayStation 4 bijna eens zo hoog is als die van de Xbox One. In de maand december was dit nog omgekeerd, toen de gameconsole van Microsoft vaker over de toonbank ging dan die van Sony.

Videogames
De verkoop van videogames valt wat tegen. In vergelijking met vorig jaar is de verkoop met 21 procent gedaald tot 664 miljoen dollar. Als je daar digitale downloads, tweedehands spellen, webgames en verhuurde spellen aan toevoegt, komt je uit op grofweg 1,05 miljard dollar in januari.

Wanneer je ook deze cijfers normaliseert, net als bij de hardwareverkoop, dan kom je uit op een daling van slechts een procent ten opzichte van 2013.

Markt zit vast
De vijf bestverkopende games afgelopen maand waren respectievelijk Call of Duty: Ghosts, NBA 2K14, Battlefield 4, Assassin"s Creed IV: Black Flag en Grand Theft Auto V. Allemaal vervolgen op eerdere spellen uit succesvolle franchises.

De door The NPD Group gepresenteerde gegevens laten zien dat de markt voor videogames in Amerika vast zit sinds 2013. Er zijn geen duidelijke terugvallen door het jaar heen, maar de groei is slechts een procentje. Dat is echter beter dan voorgaande jaren, want in 2011 en 2012 groeide de markt helemaal niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business