Nieuws

Deze fouten met softwarelicenties kunnen veel geld kosten

Softwarelicenties zijn in complexe taal opgesteld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel bedrijven fouten maken. Maar ze moeten ook de hand in eigen boezem steken.

In de ideale wereld komt het aantal softwarelicenties dat je bezit overeen met het aantal keren dat de software gebruikt wordt. Maar het gaat niet alleen over voldoende licenties, ook over het gebruik dat die licenties toelaten.

De volgende fouten komen regelmatig voor en kunnen een bedrijf heel wat geld kosten:

1. De licenties zijn niet met het bedrijf mee gegroeid
Het bedrijf groeit, je introduceert nieuwe technologie en voor je het weet gebruik je de software waarvoor je licenties hebt op manieren die niet door de licentie gedekt zijn. Als de systemen en de manier waarop je technologie gebruikt evolueren, moet de licentiestructuur ook mee evolueren.

2. Bring your own license?
Heel wat bedrijven merken dat ze niet meer compliant ofwel in regel met de licenties zijn als ze een beleid voor bring your own device (BYOD) invoeren. Dan wordt het immers veel moeilijker om aan de softwarelicenties te voldoen. Bovendien zijn deze situaties vaak niet gedekt door licenties die per site of per processor gelden. Bij BYOD zou de licentie aan de gebruiker en niet aan het apparaat gekoppeld moeten zijn.

3. Je hebt geen zicht op je licenties
Als de leverancier van de software ooit bij je bedrijf aanklopt voor een softwareaudit, ben je er maar beter op voorbereid. Maar al te vaak merken bedrijven dan pas dat ze eigenlijk geen flauw idee hebben van het aantal licenties en het aantal keren dat de software gebruikt wordt. Niet alleen ben je dan bijna zeker niet compliant, je kunt ook niet eens de resultaten van het onderzoek van de auditor verifiëren.

In samenwerking met Smartbiz.be

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business