Nieuws

Galaxy Gear 2 draait op Tizen, niet op Android

Samsung wil met de opvolger van de Galaxy Gear zijn eigen diensten en apps in het zonnetje zetten en niet die van Google.

Het lijkt erop dat Android flinke concurrentie gaat krijgen op de markt van wearables, oftewel draagbare gadgets.

De nieuwe versie van de Galaxy Gear-smartwatch zal draaien op Samsungs eigen besturingssysteem Tizen en niet op Android. Dat zeggen ingewijde bronnen tegen de Amerikaanse krant USA Today.

Tizen in Barcelona
Samsung zal het nieuwe horloge waarschijnlijk volgende week onthullen op het Mobile World Congress in Barcelona, zo zeggen diezelfde personen. Het Koreaanse bedrijf ontwikkelt ook een Tizensmartphone die op deze show zijn debuut zal maken. Ook aan andere producten met Tizen wordt momenteel hard gewerkt, zoals fitnessarmbandjes. De mogelijkheid bestaat dat die ook in Barcelona getoond zullen worden.

Samsung wil niet op de berichtgeving reageren.

Software en diensten als hefboom
Het Koreaanse bedrijf, dat goed is voor één op drie van alle verkochte smartphones, probeert volop om zijn eigen diensten en software een zetje te geven. Het heeft er zelf al verschillende keren op gewezen dat het tegenwoordig niet langer volstaat om alleen sterke hardware af te leveren. Met software en diensten kunnen de klappen opgevangen worden van de hardware die almaar goedkoper en dus minder winstgevender wordt.

Tizen, waar Samsung al langer aan werkt, is een van de manieren om dat voor elkaar te krijgen. Voor de Koreanen is deze openbronsoftware een hefboom om minder afhankelijk te worden van Google.

De ontwikkeling ging wel niet altijd over rozen: de Japanse telecomgigant NTT Docomo liet bijvoorbeeld onlangs weten dat de plannen om eind maart een Tizen-gsm aan te bieden niet meer doorgaan. Aanvankelijk was Samsung van plan om een topmodel Tizentelefoon in september van vorig jaar op de markt te brengen, maar dat plan werd uitgesteld naar het vierde kwartaal. In november volgde dan nog eens een uitstel tot februari 2014.

De laatste weken bleef het erg stil rond Tizen. Veel waarnemers vroegen zich af op het OS nog wel op het menu stond bij Samsung, of dat integendeel de banden met Google en Android extra aangehaald zouden worden.

Slimme zet
Een Tizen-horloge op de markt brengen zou een slimme zet zijn van Samsung. Consumenten kunnen zo vertrouwd raken met het OS en Samsung krijgt meer controle over de software. De software op de eerste Gear lijkt sowieso in bijna niets op Android en doet qua structuur veel meer denken aan Windows Phone. Ook andere fabrikanten van slimme horloges, zoals Pebble, gebruiken hun eigen software op hun producten en hebben geen problemen om die te laten samenwerken met Android-gsm’s.

Het gebrek aan apps voor Tizen zou een flinke handicap kunnen zijn voor een smartphone, maar zou veel minder opvallen op een horloge. Galaxy Gear-gebruikers hebben nu al een zeer beperkt aanbod aan programma’s die ze kunnen gebruiken, omdat Samsung bijzonder kieskeurig was over welke apps het toeliet op zijn horloge.

Die apps moeten speciaal voor de Gear gemaakt worden en kunnen alleen gedownload worden in de Samsung appwinkel. Wat dat betreft zullen consumenten waarschijnlijk geen enkel verschil zien tussen een Tizenhorloge en een Androidhorloge. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business