Nieuws

Belgacom verdubbelt surfsnelheid tot 70 Mbps

Belgacom en Alcatel-Lucent starten met de activering van een VDSL2-vectoringnetwerk. Dat moet snelheden tot 70 Mbps toelaten.

Belgacom maakt in een persbericht de activering van zijn VDSL2-vectoringnetwerk bekend. De operator is daarvoor een samenwerking aangegaan met Alcatel-Lucent.

Volgens Belgacom drijft de nieuwe technologie de snelheid van een breedbandaansluiting via de klassieke koperlijn op van 30 Mbps tot 70 Mbps. In 2013 werden het hele jaar tests uitgevoerd bij duizenden klanten, maar Belgacom is nu eindelijk klaar om vectoring offcieel te activeren bij de eerste klanten met een b-box 3 modem.

Vectoring is een techniek waarbij de interferentie tussen koperparen wordt onderdrukt, vergelijkbaar met hoe ruisonderdrukkende hoofdtelefoons werken. Daardoor kan de snelheid gevoelig worden verhoogd. Belgacom zegt in zijn persbericht dat de doorvoer van VDSL2-vectoring een aanvulling vormt op de langetermijnimplementatie van optische vezel.

De activering van de vectoringtechnologie is eigenlijk al in december 2013 gestart in Mechelen. Begin 2014 volgen Herstal, Laken, Roeselare en Bergen. Vanaf april is een volgende reeks steden aan de beurt. Belgacom verwacht tegen 2016 de upgrade van het volledige VDSL2-netwerk voltooid te hebben, wat neerkomt op 22.000 kasten.

Belgacom bereidt zich hiermee voor op een nieuw tijdperk van doorgedreven digitale diensten, met meer niet-lineaire en gepersonaliseerde televisiediensten zoals het pas gelanceerde TV Replay, gepersonaliseerde content, video-op-aanvraag, kwaliteitsvolle streaming, teleworkingdiensten, home monitoring, en de evolutie naar Ultra HDTV (4K).

Eind 2013 had Belgacom naar eigen zeggen meer dan 1 miljoen actieve VDSL2-lijnen en een VDSL2-netwerk met dekking van 88,5 procent van de bevolking.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business